Kurczak Malibu

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Kurczak o posmaku migdałowym z ryżem i surówką z selera .

Czas :1 godzina

składniki:

  • 2 piersi z kurczaka ( 1 podwójna )
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 1 kieliszek ( od wina ) Malibu
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona ostra
  • 1 łyżka sosu słodko –kwaśnego chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • masło
  • oliwa
  • 20 dag ryżu ( 2 woreczki )
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki bulionu drobiowego
  • Knorra )
  • 1 mały seler ( lub ½ dużego )
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • garść rodzynek
  • 1 śmietana gęsta , kwaśna ( mała )
  • sok z ½ cytryny
  • cukier

Kurczaka pociąć na kawałki . Natrzeć solą , pieprzem , papryką, skropić sosem sojowym i sosem słodko –kwaśnym chilii , oliwą , posypać płatkami migdałów .Zostawić w lodówce na 2 godziny . Usmażyć na mieszance oliwy z masłem .Podlać Malibu i dusić na średnim ogniu do miękkości .
Ugotować na sypko ryż . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy . Wlać bulion . Włożyć ryż , odsączoną kukurydzę . Dodać kurkumę . Dobrze wymieszać . Włożyć masło . Chwilę dusić by ryż wchłonął bulion .

Seler , marchew, jabłko umyć , obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .Wymieszać .Skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zostawić na 10 minut , odsączyć , dodać do warzyw . Dodać śmietanę . Doprawić solą , pieprzem i cukrem do smaku .