Kurczak Malibu
Kurczak o posmaku migdałowym z ryżem i surówką z selera .
Czas :1 godzina
składniki:
- 2 piersi z kurczaka ( 1 podwójna )
- 4 łyżki płatków migdałów
- 1 kieliszek ( od wina ) Malibu
- sól
- pieprz mielony
- papryka mielona ostra
- 1 łyżka sosu słodko –kwaśnego chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- masło
- oliwa
- 20 dag ryżu ( 2 woreczki )
- 1 puszka kukurydzy
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki bulionu drobiowego
- Knorra )
- 1 mały seler ( lub ½ dużego )
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- garść rodzynek
- 1 śmietana gęsta , kwaśna ( mała )
- sok z ½ cytryny
- cukier
Kurczaka pociąć na kawałki . Natrzeć solą , pieprzem , papryką, skropić sosem sojowym i sosem słodko –kwaśnym chilii , oliwą , posypać płatkami migdałów .Zostawić w lodówce na 2 godziny . Usmażyć na mieszance oliwy z masłem .Podlać Malibu i dusić na średnim ogniu do miękkości .
Ugotować na sypko ryż . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy . Wlać bulion . Włożyć ryż , odsączoną kukurydzę . Dodać kurkumę . Dobrze wymieszać . Włożyć masło . Chwilę dusić by ryż wchłonął bulion .
Seler , marchew, jabłko umyć , obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .Wymieszać .Skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zostawić na 10 minut , odsączyć , dodać do warzyw . Dodać śmietanę . Doprawić solą , pieprzem i cukrem do smaku .