Kurczak koronacyjny
Corronation chicken:
Danie podane pierwszy raz z okazji koronacji Elżbiety II. Na stałe weszło do kanonów kuchni angielskiej . Anglicy nie wyobrażają sobie żadnej większej imprezy bez tego dania .Przepis podaję dosłownie tak jak go dostałem .
Składniki:
• ½ kurczaka
• ćwiartka cytryny ze skórką
• sos z ½ cytryny
• ½ marchewki
• szczypta soli
• 3 liście laurowe
• gałązka tymianku
• kilka ziaren pieprzu ziarnistego
• natka pietruszki ( tak ok. ½ pęczka 0
• 1 cebulka
• ½ łyżki masła
• curry ( 1-2 łyżeczki )
• 2 płaskie łyżeczki przecieru pomidorowego
• ¼ szklanki czerwonego wina pół wytrawnego
• 2 łyżeczki chetneyu z mango
• majonez ( ok. ½ słoika )
• ¼ szklanki śmietanki słodkiej 30%
Umytego kurczaka zalać woda ( ok. 1 litra ). Dodać cytrynę ze skórką , marchew, natkę pietruszki, ziele angielskie,2 liście laurowe, tymianek, szczyptę soli .Gotować 1,5-2 godzin na małym gazie. Kurczaka wyjąć i ostudzić . Zdjąć skórę i wyluzować kości. Pokroić w kostkę .
.Wino, przecier pomidorowy, 1 listek laurowy, sok z cytryny .Cebulę drobno usiekać i zeszklić na maśle.- dodać do wywaru. Gotować 10 minut. Doprawić chetneyem z mango . Zmiksować .Ostudzić . Dodać majonez , śmietanę , curry . Wymieszać z kurczakiem .
nadesłane: Babciagramolka