Kurczak gyros z fasolką
Artykuł zewnętrzny
Bardzo pospieszne danie. Zawsze mam mięso z pieczonego kurczaka zamrożone w zapasie. Używam go do sałatek, past kanapkowych lub na obiad .
Czas : 15 minut
Składniki:
- mięso obrane z ćwiartki pieczonego kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka fasolki ziarnistej w sosie pomidorowym (używam Heinz ok 400 gram )
- przyprawa Gyros do smaku
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- zielenina do posypania
Rozgrzać w garnuszku masło z olejem . Wlać fasolkę z sosem i zagotować. Włożyć mięso i doprawić do smaku przyprawą Gyros . Zaprawić śmietanką .
Ziemniaki obrane pokroić w ćwiartki .Ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić . Połączyć z ,,gulaszem ” .
Podpowiadam – ostatnio odkryłam w Netto tacki z Gyrosem z kurczaka .Kosztuje to ok 4-5 zł za 30 dag czystego mięsa .Zupełnie przyzwoite smakowo. Można wykorzystywać na różne sposoby .Chyba będzie to dyżurny zapas w mojej zamrażarce .Jak będę potrzebować to wyciągnę garść i dodam np do sałatki ( zrobię pastę czy taką ,, duszonkę ” ).