Kurczak duszony pod ciastem francuskim

21 września 2012, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Przepis podpatrzony u Nigelli Lawson

Czas : 45 minut

Składniki :

1 duża pierś kurczaka
20 dag pieczarek
10 dag wędzonego boczku w plasterkach
1 łyżka masła
4 łyżki mąki
pieprz mielony
½ szklanki usiekanego koperku
½ kostki bulionu drobiowego Knorra
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
½ szklanki wody
1 ciasto francuskie
1 żółtko

Boczek pokroić w paseczki i zarumienić w rondlu. Dodać masło i wrzucić pokrojone pieczarki. Mieszając smażyć do zarumienienia. W tym czasie kurczaka pokroić w kawałki, oprószyć mąką ( 2 łyżki ) . Włożyć kawałki kurczaka do rondla i chwilę obsmażać. Wsypać koper, zasmażyć mieszając. Wlać wodę  i dodać bulion. Dusić 20 minut mieszając. Dolać śmietankę i dusić dalej na bardzo małym gazie nie dopuszczając do zagotowania. Zagęścić pozostałą mąką. Doprawić pieprzem .Przełożyć do 2 naczynek do zapiekania (szerokości pół litrowych garnuszków). Ciasto francuskie złożyć na pół. Tak złożone przeciąć na dwa kawałki i wyciąć z nich 2 kółka odrobinę szersze od naczynek do zapiekania. Z resztek ciasta zrobić paseczki i obkleić nimi ( na zakładkę ) nawilżone wodą brzegi naczynek. Nałożyć na wierzch ciasto i przycisnąć je. Na brzegach odbić wzory widelcem. Nakłuć ciasto kilka razy w środku. Posmarować ciasto po wierzchu żółtkiem ( za pomocą pędzelka ) Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Wstawić naczynka do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
Je się odrywając kawałki ciasta i maczając je w gulaszu.

Dopisuję – trzeba jednak mocniej nakłuć ciasto przed wstawieniem do piekarnika ( może wyciąć mały otworek ), bo za płaskie jest – powinno urosnąć w taką ,, czapę „.Smaczne było – ale mogło by ładniej wyglądać.

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz