Kurczak curry z kokosowym pilawem

20 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pikantno – owocowe danie .Szybkie .Łatwe .

Czas : 40 minut

Składniki :
1 duża pierś z kurczaka ( lub 2 mniejsze )
6 łyżek sklarowanego masła ( masło Ghe , ) lub ostatecznie oleju słonecznikowego
3 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
6 plastrów ananasa w syropie z puszki
¾ szklanki syropu od ananasa
½ szklanki rodzynek ( najlepiej koryntek lub sułtanek )
2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka mleka kokosowego
3 łyżki wiórek kokosowych
1,5 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
szczypta pieprzu cytrynowego (lub odrobina otartej skórki z cytryny i szczypta pieprzu )
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej pokrojonej w cienkie paseczki ( niekoniecznie )
10 dag ryżu

Ryż zalać wodą i zostawić na 30 minut .Potem wypłukać w kilkukrotnie zmienianych wodach tak długo aż woda będzie czysta . Odsączyć ryż .
Mięso pokroić w kostkę . Posypać połową curry – natrzeć. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i obsmażyć na nim na rumiano mięso .Podlać ¼ szklanki syropu od ananasa i dusić aż płyn się odparuje. Na głębokiej patelni rozgrzać pozostałe masło .Wrzucić na niego pokrojonego w kostkę ananasa , płatki migdałowe , rodzynki , ryż .Chwilę smażyć .Wlać bulion , syrop z ananasa, mleko kokosowe .Dodać wiórki kokosowe ,kurkumę, curry, pieprz cytrynowy, skórkę pomarańczową .Dusić na małym ogniu aż ryż będzie miękki i cały płyn się wchłonie. Gdyby płyn się wchłonął a ryż jeszcze był twardawy dolać od ½-1 szklanki buliony.
Doprawić pilaw do smaku. Podgrzać kurczaka. Podawać mięso ułożone na porcji pilawu posypane zieleniną .

file1256052845

Przepis dodany przez: Babciagramolka