Kulki ze świeżego kokosa

29 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

25 dkg kokosu (z jednego kokosa)
pół szklanki śmietany 30%
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
aromat rumowy
2 tabliczki czekolady mlecznej

Kokosa rozbić, wyjąć białą część i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dolewamy śmietanę, mieszamy. Do miski wsypujemy starty kokos, cukier puder i wlewamy rozpuszczone masło ze śmietana, dodajemy kilka kropel aromatu rumowego. Mieszamy. Możemy też dodać pół kieliszka spirytusu.
Z powstałej masy formujemy kulki i wkładamy je na 1-1,5 godziny do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady.
Następnie polewamy kulki kokosowe w czekoladzie i układamy na tacy wyłożonej papierem śniadaniowym. Posypujemy kolorowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce, żeby czekolada zastygła. Po kilku godzinach można już kuleczki jeść.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

file1264795694



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...