Kulki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowo – śmietanowym

23 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczne  danie, polecam.

60 dag mielonej łopatki wieprzowej
3 czubate łyżki bułki tartej
2 jajka
1 średnia cebula
4 łyżki wody
sól
pieprz
olej do smażenia
Sos:
5 małych  pieczarek
1/2 litra wody
1 łyżka oleju
1 mała cebula
1 mała marchewka
1 czubata łyżeczka mąki
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku suszonego (może być swieży, wtedy należy użyć 1 łyżeczkę)
1/2 szklanki śmietany18% gęstej (poj.250 ml)

Do zmielonej łopatki dodać drobniutko pokrojoną cebulę, bułkę tartą, jajka, wodę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić . Formować malutkie kulki, obtoczyć leciutko w mące i obsmażyć na oleju.
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę i cebulę też. Zeszklić na łyżce oleju, dodać wodę i przyprawy. Gotować na małym ogniu 15 min.
Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Chwilę pogotować aż zgęstnieje.
Dodać usmażone kuleczki mięsne i otować wszystko razem 5-7 min.

Smacznego.

file1266939397



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...