Kulinarny Puchar Polski na targach Polagra w Poznaniu

26 września 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

 

Targi Polagra w Poznaniu to dla branży spożywczej i gastronomicznej możliwość zapoznania się z najnowszymi trendami, rozwiązaniami technologicznymi, a także promocja polskiej gospodarki. Tegoroczną ekspozycję utworzy ponad 900 wystawców z 36 krajów. Wystawę uzupełni szerokie portfolio szkoleń, konferencji, konkursów i pokazów kulinarnych.

Smacznie już od soboty!

Targi SMAKI REGIONÓW, które rozpoczną się 23 września, za każdym razem zaskakują bogactwem tradycyjnej żywności. W tym roku w Poznaniu będzie można posmakować jedzenia
z wszystkich polskich regionów i czterech zagranicznych, które będą reprezentowane przez blisko 200 wystawców – lokalnych producentów.

Targi Smaki Regionów to wydarzenie dla świadomych konsumentów, którzy szukają naturalnych, regionalnych produktów spożywczych przygotowanych przez lokalnych dostawców na podstawie tradycyjnych receptur. Na targach znajdziemy certyfikowane przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także gotowe dania oraz potrawy z całej Polski.
To również wydarzenie rodzinne. Najmłodsi uczestnicy targów w minipiekarence odkryją sposoby wypieku tradycyjnymi metodami oraz zobaczą, jakie zboża wchodzą w skład naturalnego pieczywa.

Na jednej z dwóch scen obywać się będą występy artystyczne, a w strefie animacji czekać będzie mnóstwo atrakcji dla dzieci. Na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia” odbędą się eko-lekcje na temat walorów odżywczych oraz smakowych owoców i warzyw.
Na Scenie Kulinarnej mistrzowie kuchni gotować będą tradycyjne i regionalne potrawy w Wielkopolski Podhala. To będzie wyjątkowe miejsce, w którym uczestnicy targów podpatrzą, jak się przyrządza dania doskonale znane w poszczególnych regionach Polski. Na targach poznamy produkty nagrodzone Medalem Targów SMAKI REGIONÓW oraz Kulinarnymi Perłami w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Więcej informacji na: www.smaki-regionow.pl.

Przez targi do serc konsumentów

W tym roku, na targach Polagra Food, będzie można zapoznać się z ofertą ponad 200 wystawców.
Znacząca część ekspozycji zajmą polskie firmy z branży mleczarskiej i przetwórstwa mięsnego. Oba sektory zaprezentują produkty doskonale znane z półek sklepowych w Polsce, a także wiele nowości. Sery bez laktozy, bez GMO, wędliny przygotowywane na bazie domowych receptur to trend, który będzie można dostrzec na poznańskich targach. Ponadto Polscy producenci przygotowali zaskakujące pomysły na serowe i mięsne przekąski stanowiące doskonałe rozwiązanie na posiłek w szkole, pracy czy podczas weekendowych wycieczek. W targach udział wezmą również firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz producenci słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi.
Swoją ofertę przedstawią przedsiębiorcy z 21 państw, m.in. z Białorusi, Egiptu, Korei Południowej, Rumunii, Turcji, Ukrainy, Włoch, Finlandii, Bułgarii, Niemiec, Węgier, Litwy, a także Malezji i Sri Lanki.
Targi Polagra Food od lat stanowią platformę rozwoju długofalowych relacji biznesowych. Sprzyja temu ich formuła, która pozwala pozyskać nowych, solidnych partnerów biznesowych, a także dodatkowe wydarzenia towarzyszące targom jak np. Międzynarodowa Giełda Kooperacyjna organizowana przez PARP. W ramach tegorocznej edycji Polagra Food odbędzie się również Polsko-Nigeryjski Szczyt Gospodarczy oraz Światowy Konwent Halal na Europę Wschodnią. Nie zabraknie też szkoleń. W tym roku, dzięki pracownikom kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr będzie można zaczerpnąć wiedzy na temat zasad znakowania żywności w Polsce oraz założeń i praktycznego zastosowania nowych przepisów ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej, która weszła w życie 12 lipca br. Z kolei firma 4 Results przedstawi, podczas cyklu spotkań, rozwiązania, które pozwolą zwiększyć efektywność przedsiębiorstwa zarówno w obszarach operacyjnych jak i rynkowych. Wstęp na to wydarzenie jest wolny i nie wymaga wcześniejszej rejestracji.

Więcej informacji na www.polagra-food.pl.

 

 

Finaliści Kulinarnego Pucharu Polski 2017

Już 27 września poznamy najlepszy duet kucharzy, czyli zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski. Kto wystąpi w wielkim finale?
Kwalifikacje do Kulinarnego Pucharu Polski trwały przez cały roku. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny.
W sumie, przyznano 10 nominacji do finału Kulinarnego Pucharu Polski. W tegorocznej edycji KPP wystąpią laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu, którzy będą bronić tytułu.

Oto lista finalistów Kulinarnego Pucharu Polski 2017:


1. Łukasz Daszyński z restauracji w Pałacu Mierzęcin i Klaudia Jankowska, zwycięzcy Primerba Cup 2016
2. Paweł Salamon z Hotelu Smolarnia i Maciej Pisarek – zwycięzcy Kulinarnego Pucharu Polski 2016
3. Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva w Poznaniu, zwycięzcy 5. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów
4. Dawid Konior i Bartosz Puchałka z Restauracji Pastamore 8 w Bielsku-Białej, zwycięzcy 6. edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich
5. Bartosz Peter i Rafał Kudliński z hotelu Copernicus w Toruniu, zwycięzcy Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la Cuisine Martell 2017
6. Paweł Spodzieja z Hotel HP Park w Poznaniu – zwycięzca 14. edycja Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych i Marcin Owsianny
7. Piotr Huszcz i Łukasz Boreczek z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, zwycięzcy 9. Edycji konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
8. Maciej Kobylański z hotelu Dwór Stary Chotów, zwycięzca 4. edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku oraz Igor Praczyński
9. Dominik Karpik i Magda Stolc z Restauracji Mercato Hilton w Gdańsku, zwycięzcy 3. edycji Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – 3. edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej
10. Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy z Hotelu Blue Diamond, zwycięzcy 4. edycji konkursu Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro
11. Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu, zwycięzcy 12. edycji Międzynarodowych Mistrzostw w Podawaniu Baraniny.

Zakwalifikowani uczestnicy, podczas KPP, będą musieli wykazać się w trzech konkurencjach przygotowując przystawkę, danie główne oraz deser. Oceniać ich będzie międzynarodowe Jury. Szczegółowe informacje na temat finalistów KPP 2017 będziemy prezentować od 25 sierpnia na www.kpp.mtp.pl oraz profilu Facebook konkursu.
Kulinarny Puchar Polski odbędzie się w dn. 26-27 września br. podczas targów Polagra Gastro/Invest Hotel w Poznaniu. Zachęcamy do kibicowania najlepszym kucharzom!
Więcej informacji o KPP na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Zapraszamy również
na nasz kanał filmowy na Youtube.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wysoka wrażliwość u dzieci.
Wysoka wrażliwość u dzieci objawia się nie tylko szybkim wyczuwaniem subtelnych zapachów czy dźwięków,...
Polisa AC w 2024 roku.
O ile więcej trzeba dać za polisę w 2024 roku? W niektórych województwach...
Polska-więcej zgonów niż urodzeń!…
W tych częściach kraju wymieramy najczęściej. Sytuacja jest gorsza w miastach, gdzie zanotowano...
Narząd najszybciej się starzejący.…
Przełom w leczeniu wielu chorób? Który narząd najszybciej się starzeje? Wyjątkowo szybkie starzenie...