Kulinarne porady – czy wiesz, że….

14 stycznia 2013,
dodał: zuzanka
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz,  że.…..

Sama możesz przygotować słodką skórkę pomarańczową. Mocz ją 2 dni w wodzie, osusz i wrzuć do wrzącego syropu (z 1 l wody i 1/2 kg cukru). Gotuj ok. 2 godziny. Wysusz na pergaminie i posiekaj.

Suszone owoce

Kupuj tylko takie, które są sprzedawane w przezroczystych opakowaniach lub szklanych słojach. By się nie popsuły, przechowuj je w hermetycznych pojemnikach ze szkła lub sztucznego tworzywa.

Ciasteczka Pierniczki

Zaraz po upieczeniu pierniczki są twarde (im cieńsze ciasto, tym twardsze). Po pewnym czasie jednak wilgotnieją. Nastąpi to szybciej, gdy ozdobisz je lukrem. Jeśli zależy Ci na tym, by pozostały chrupiące, przechowuj je w szczelnie zamkniętej puszce. Jeśli natomiast wolisz ciastka rozpływające się w ustach, włóż je do puszki wraz z połówką jabłka.

Czy Wy również macie swoje tajne sekrety, które stosujecie w kulinarnych przygodach?

Zobacz: wszystkie porady kulinarne i inne



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....