Kulinarne porady – czy wiesz, że….

14 stycznia 2013, dodał: zuzanka
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz,  że.…..

Sama możesz przygotować słodką skórkę pomarańczową. Mocz ją 2 dni w wodzie, osusz i wrzuć do wrzącego syropu (z 1 l wody i 1/2 kg cukru). Gotuj ok. 2 godziny. Wysusz na pergaminie i posiekaj.

Suszone owoce

Kupuj tylko takie, które są sprzedawane w przezroczystych opakowaniach lub szklanych słojach. By się nie popsuły, przechowuj je w hermetycznych pojemnikach ze szkła lub sztucznego tworzywa.

Ciasteczka Pierniczki

Zaraz po upieczeniu pierniczki są twarde (im cieńsze ciasto, tym twardsze). Po pewnym czasie jednak wilgotnieją. Nastąpi to szybciej, gdy ozdobisz je lukrem. Jeśli zależy Ci na tym, by pozostały chrupiące, przechowuj je w szczelnie zamkniętej puszce. Jeśli natomiast wolisz ciastka rozpływające się w ustach, włóż je do puszki wraz z połówką jabłka.

Czy Wy również macie swoje tajne sekrety, które stosujecie w kulinarnych przygodach?

Zobacz: wszystkie porady kulinarne i inne



FORUM - bieżące dyskusje

Na Jesienne smutki jakie zapachy?
Cytrusowy uwielbiam i dlatego używam olejku perfumującego do ciała.
Ponadczasowe zapachy
A ja polecam wypróbowac pięknie pachnacy olejek perfumujący do ciała. Cudnie pachnie egzotycznie cytrusami,...
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Moim zdaniem nie musi byc drogi. Lubię jak pachnie cytrusami.
Delikatna skóra
Polecam Balsam kokosowy z mango, doskonały do delikatnej skóry. Świetnie nawilża...