Kuleczki ryżowe z serem

19 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Takie kuleczki można podać jako przystawkę do dań głównych zamiast np. chleba czy ziemniaków, opcjonalnie można zetrzeć kilka pieczarek na tartce

składniki:

20 dag ryżu
2 cebulki
2 łyżki masła
3 łyżki siekanych ziół: natka, koperek, bazylia
papryczka chili
jajko
15 dag mielonego sera białego
10 dag żółtego sera
sól, pieprz, papryka
4 łyżki oleju
8 łyżek bułki tartej

Cebulę podsmażyć na maśle, pokrojoną w kosteczkę, dodać ryż, przesmażyć, zalać dwiema szklankami wody, ugotować. Ser żółty zetrzeć na tartce o grubych oczkach, gdy ryż będzie miękki dodać połowę sera, wymieszać. Do ostudzonego ryżu dodać resztę żółtego sera, papryczkę chili, jajko, zioła oraz biały ser, doprawić do smaku, wymieszać. Z masy ryżowej lepić kulki , obtaczać w bułce i smażyć na oleju.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz