Kuleczki ryżowe nadziewane serami
Składniki:
Ryż (rodzaj wg uznania, ja użyłam białego) – 1 szklanka
Woda – 2,5 szklanki
Ser żółty – 100 g
Ser feta – 100 g
Mąka pszenna – 1 łyżka
Bułka tarta – 1 łyżka + do panierki wg uznania
Jajko – 1 szt
Oliwa – do smażenia
koperek, sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, przyprawa warzywna – wg uznania
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlewam 2,5 szkl. wody i przyprawę warzywną, gdy zacznie wrzeć, wrzucam ryż. Gotuję do czasu, gdy prawie cała woda wyparuje, a ryż będzie miękki.
Studzę ryż. Dodaję do niego mąkę, bułkę tartą (1 łyżkę), sól, pieprz, czosnek, bazylię, koperek. Całość mieszam, ugniatając łyżką.
Masę nabieram do rąk (ok. 1 łyżkę) rozpłaszczam ją, robiąc palcami wgłębienie na środku, w które wkładam małą kosteczkę sera (użyłam żółtego lub fety, ale świetnie sprawdzi się też serek Brie lub inny miękki), formuję z tego kulkę, obtaczam w jajku i bułce tartej.
Smażę na oliwie, aż kulki się zarumienią.
Polecam podawać na ciepło, jako dodatek do dań np. mięsnych, alternatywa dla ziemniaków czy frytek. Można również polać kulki sosem, ja użyłam sosu czosnkowego domowej roboty :) Niebo w gębie!
SMACZNEGO!!!