Kuleczki bounty w czekoladzie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- mniej niż 1/2 szklanki cukru pudru
- 70 g masła
- 3 czekolady gorzkie (mogą być też białe, w zależności od upodobań)
Sposób wykonania:
W naczyniu mieszamy wiórki kokosowe z cukrem pudrem. W garnuszku podgrzewamy kremówkę i rozpuszczamy w niej masło. Gdy masło się rozpuści, wlewamy miksturę do wiórków i cukru. Mieszamy. Z uzyskanej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ulepione kulki wykładamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. W tym czasie w garnku na małym ogniu rozpuszczamy czekolady. Po godzinie kulki wyjmujemy z lodówki i moczymy w kąpieli czekoladowej za pomocą długiem wykałaczki. Obtoczone w czekoladzie kulki ponownie wykładamy na folię aluminiową i wkładamy do lodówki w celu stwardniecia czekolady. Po około 1 godzinie kulki są gotowe do spożycia.