Kukułczanka Pyzy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kukułczanka Pyzy

4 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Właściwie gotowa do spożycia zaraz po przygotowaniu, ale najlepiej jak postoi kilka dni

składniki:

  • 0,5 kg cukierków Kukułek
  • 0,5 l mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 200 ml zwykłego mleka UHT
  • 0,5 l wódki czystej 40%
  • 200 ml spirytusu 96%
  • 2-3 ziarenka kardamonu
  • kilka goździków

sposób przygotowania: Kukułki wyjmujemy z papierków, wkładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy zwykłym mlekiem, dodajemy goździki i rozgnieciony kardamon. Stawiamy rondel na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu, aż cukierki się rozpuszczą. Dolewamy mleko skondensowane i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. Gdy zupełnie ostygnie przelewamy do większego naczynia przez sito (przyprawy!) i mieszając dodajemy pomału wódkę i spirytus. Przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy na min. kilkanaście godzin. Już następnego dnia kukułczanka jest gotowa do picia. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką a podawać schłodzoną albo z lodem. Z podanej ilości składników otrzymamy nieco ponad 1,5 l słodkiego, ale dość mocnego trunku. Jeżeli ktoś woli lżejsze zamiast można zrezygnować ze spirytusu albo zastąpić go wódką.

file1294135586



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...