Kuchnia włoska to jedna z najbardziej znanych kuchni na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Włosi słyną z kunsztu kulinarnego, polegającego na wykorzystywaniu tylko składników wysokiej jakości, świeżych, sezonowych i naturalnych.
Kuchnia włoska oparta na oliwie, świeżych owocach, jarzynach, rybach i ziołach, należy do najzdrowszych kuchni w Europie. Od północy do południa Włoch, snują się zapachy wybornych potraw, począwszy od tortellini poprzez lasagne, ravioli aż do rozmaitych makaronów i serów. Szczególnie te ostatnie nadają specyficzny smak potrawom. We Włoszech znanych jest około 250 rodzajów wędlin, ponad 600 rodzajów sera, prawie 200 sposobów przygotowania przetworów rybnych i warzywnych oraz ponad 200 rodzajów pieczywa. Nie należy oczywiście zapominać o zróżnicowaniu oliwy z oliwek, bardzo wielu odmianach wina jak i niezliczonej ilości produktów cukierniczych. Włosi bardzo cenią sobie wysoką jakość produktów używanych do swoich dań, ponieważ dzięki nim nawet najprostsza potrawa smakuje po prostu przepysznie.
Klasycznym daniem włoskim są makarony przyrządzane na najrozmaitsze sposoby jak i oczywiście pizza. Tradycja kulinarna Włoch była kreowana w domach mieszkańców, gdzie dominowały proste, aromatyczne i pyszne dania. Włosi przywiązują ogromną wagę do kunsztu kulinarnego, czyli bazowania na wyselekcjonowanych składnikach pochodzących z pobliskich targów, czy małych, zaprzyjaźnionych sklepików, równocześnie nie uznając produktów powstających na masową skalę. Kuchnia włoska to także obyczaje celebrowania jedzenia, traktowania momentu spożywania posiłków z należytym szacunkiem oraz delektowania się każdym spożytym kęsem.
We Włoszech wyrabia się ponad 600 gatunków serów, w tym zarówno tradycyjne i klasyczne, jak i wariacje o wielu smakach, na przykład z dodatkiem pieprzu, trufli czy ziół w zgodzie z tradycją swojego regionu. Najpopularniejszym włoskim serem jest parmezan – twardy ser z mleka krowiego, zwany królem wszystkich serów. Jest ziarnisty, kruchy, często używany do przystawek, makaronów, a także pizzy. Należy podkreślić szczególne, niepowtarzalne walory smakowe Parmigiano Reggiano, niezastąpione w podkreślaniu i wydobywaniu smaków w wielu potrawach, takich jak oczywiście makarony, zupy czy dania mięsne. Parmezan świetnie sprawdza się w towarzystwie owoców, sałatek, czy aperetifów. Nie mniej znane włoskie sery to ricotta – miękka, najczęściej używana jako farsz do ravioli lub w deserach (sernik z ricotty), mascarpone – kremowy, serowy król włoskich deserów (np. w tiramisu) czy mozzarella – miękka, ze świeżego, najlepiej bawolego mleka, najlepsza do pizzy. Inne znane sery włoskie to także ricotta, aromatyczna, pleśniowa gorgonzola, słony owczy pecorino czy topliwa, orzechowa w smaku fontina.
Niezbędnym składnikiem włoskich dań jest makaron. W zależności od źródła mówi się o 350 do 600 różnych odmian, a statystyczny Włoch zjada ich ok. 23 kg rocznie. Na północy przygotowuje się przy tym przede wszystkim świeży makaron, a na południu suszony. Mimo że to makaron spaghetti tworzony z mąki o typie 00 jest najbardziej popularny, równie często na włoskim stole gości makaron orkiszowy – fusilli – w formie świderków, które świetnie komponują się z sosami oraz makaron żytni w formie rurek – penne lub wstążek – tagliatelle. Nie można też zapominać o makaronie lasagne, conchiglioni, czyli dużych muszlach, które najczęściej nadziewa się farszem i zapieka z sosem i serem, pappardelle, czyli szerokich wstążkach, czy rigatoni, czyli dużych rurkach, które, podobnie, jak conchiglioni zazwyczaj się nadziewa i zapieka.Najlepsze włoskie makarony pochodzą z rodzinnych firm z Toskanii, Piemontu, Veneto, każdy może znaleźć dla siebie ulubiony rodzaj – od tradycyjnych z pszenicy durum, przez orkiszowe, pełnoziarniste, z pszenicy kamut, a także certyfikowane makarony bezglutenowe z mąk roślin strączkowych, gryczanych, ryżowych, kukurydzianych oraz makarony ekologiczne.
Warto poznać m.in. makaron marki Armando, który jest wytwarzany wyłącznie z certyfikowanych upraw małych firm rolniczych (zero glifosatu i pestycydów) ściśle współpracujących z wytwórcą makaronu. Do najpopularniejszych włoskich dań z wykorzystaniem makaronów należą: spaghetti al ragu bolognese (spaghetti z sosem bolońskim, oryginalnie wykonanym z mięsa wołowego), spaghetti al pomodoro (włoski makaron w najprostszym klasycznym wydaniu z sosem pomidorowym), penne pesto alla genovese (makaron z Genui, stolicy Ligurii, oryginalne pesto wykonuje się z bazylii, orzeszków piniowych, włoskiej oliwy, czosnku i serów: parmezanu i pecorino), spaghetti ai frutti di mare (makaron z krewetkami, mulami i omułkami w sosie własnym), rigatoni alla norma (krótki makaron z bakłażanem i ricottą), penne rigate all’amatriciana (krótki makaron z sosem pomidorowym, włoskim boczkiem pancetta, papryczką chili i owczym serem pecorino romano), spaghetti alla carbonara (makaron z boczkiem, jajkiem i parmezanem), pasta al cacio e pepe (rzymski specjał, makaron z masłem, czarnym pieprzem i serami: parmezanem, grana padano i pecorino), spaghetti aglio olio pepperoncino (trio składników – czosnek, oliwa i papryczka chili). Do słynnych dań makaronowych należy lazania pieczona z płatów ciasta, przekładanych mięsem i beszamelem, ravioli, tortelli i mniejsze tortellini, czyli makaronowe pierożki nadziewane serami, mięsem lub szpinakiem. Popularne sosy, oprócz pomidorowego, to serowo-jajeczna carbonara, mięsny ragù oraz ostra arrabbiata.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, o szerokim wachlarzu smaków i aromatów. Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania. Kuchnia włoska jest pełna aromatów i świadomego, uważnego jedzenia. Wyselekcjonowane składniki zestawione z prawdziwą pasją do jedzenia stanowią połączenie, które zachwyca miłośników pysznych, tradycyjnych dań. Jeśli zainteresowały Was dania włoskie, zapraszamy do odwiedzenia sklepu:
www.kuchnia-wloska.com.pl
Sklep posiada niezwykle obszerną paletę produktów spożywczych, dzięki którym możliwe będzie przygotowanie tradycyjnego włoskiego spaghetti, jak również wielu mniej znanych, ciekawych, pysznych dań kuchni włoskiej. Zapraszamy!
Paccheri z pastą pomidorową i anchois
Składniki:
– makaron Armando paccheri (500 g)
– passata pomidorowa Armando (320 g)
– oliwa extra vergine ekologiczna z Sardynii
– anchois w oliwie z oliwek Carli
– oliwki czarne Leccino bez pestek
– parmezan Antica Latteria Ducale
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– spora garść posiekanej natki pietruszki
– suszone oregano i bazylia
– sól
– odrobina świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do dużej ilości wody z solą z kilkoma łyżkami oliwy i ugotować al dente. Papryczkę posiekać na bardzo drobniutkie kawałeczki, podobnie czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią papryczkę, czosnek i anchois, smażyć na dużym ogniu aż czosnek zacznie się rumienić, dodać passatę, oliwki oraz pieprz i gotować często mieszając. Doprawić solą. Makaron odcedzić, zalać sosem, wymieszać dokładnie i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać sporą ilością natki pietruszki i parmezanem.