Które potrawy najdłużej zalegają w żołądku? Uważaj na te dania
Nasz metabolizm zmienia się w zależności od wieku, stosowanej diety i stanu zdrowia. Można wspomagać trawienie pokarmu w naturalny sposób, jednak wiele produktów, które spożywamy potrzebuje aż kilku godzin, aby przejść proces rozkładu przez kwasy żołądkowe. Kluczem do zachowania dobrego trawienia jest odpowiednie komponowanie codziennego menu, połączone z wykluczaniem tych produktów, które powodują wzdęcia, zaleganie treści żołądkowej i inne dolegliwości układu pokarmowego. Czego więc powinniśmy unikać, aby czuć się dobrze i zapobiec przyszłym problemom trawiennym?
Najczęściej kojarzymy utrudnione trawienie z warzywami strączkowymi. Wysoka zawartość białka roślinnego w fasoli, grochu, ciecierzycy czy soi sprawiają, że żołądek przechowuje je nawet 5 godzin. Często są one spożywane w towarzystwie mięs i produktów pełnych węglowodanów, co dodatkowo komplikuje działanie kwasów trawiennych. Zaleca się więc ograniczanie potraw bogatych w strączki do niezbędnego minimum, aby zapewnić sobie ich korzystne działanie prozdrowotne. Spożycie mięsa również utrudnia trawienie – zwłaszcza w przypadku mięsa czerwonego, które zalega w żołądku nawet do 10 godzin. Warto tu rozważyć spożywanie mięs łatwiej podlegających trawieniu, czyli drobiu i ryb.
Tłuste i wędzone potrawy
Przetwory z dodatkiem octu i grzyby
Ocet znacznie wpływa na osłabienie kwasów żołądkowych i wypłukuje potas z organizmu. Dlatego należy ograniczać spożywanie ryb, owoców i warzyw przyrządzonych w marynacie octowej. Podobnie dzieje się w przypadku jedzenia grzybów. Ich budowa opiera się w znacznej mierze na chitynie, która jest wielocukrem niemożliwym do strawienia przez ludzi. Dlatego grzyby jako dodatek do potraw są niezalecane zwłaszcza dzieciom i osobom zmagającym się z problemami gastrycznymi. Proces ich usuwania z żołądka trwa nawet 7 godzin.
Prawidłowe trawienie to podstawa naszego dobrego samopoczucia. Aby je wspomagać, należy dbać o właściwy skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, ograniczać spożycie cukrów sprzyjających rozwojowi szkodliwych bakterii oraz grzybów canida. Dobre rezultaty przynosi również picie naparów z ziół wzmacniających trawienie, np. z rumianku, kminku, mięty czy dziurawca.