Którą kawę wybrać do posiłku?

19 sierpnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Najbardziej znane kawy, które zamawiamy w naszych ulubionych kawiarniach, to Cappucino, Espresso, Latte oraz Frappe. Można je łączyć z różnymi składnikami. Pasują do zestawów śniadaniowych, lunchy lub deserów. Z którymi produktami smakują najlepiej?

 

kawa

Włoskie Cappucino można łączyć z wieloma produktami. Posiada bardzo lekki smak. Bardzo dobrze pasują do niej delikatnie słodkie składniki. Na śniadanie dobrze zjeść do niej sroissanty lub bajgle, których lekko słony smak podkreśla aromat Cappucino. Taka kawa dobrze pasuje również do deserów. Cappucino podaje się do muffinów, szarlotki na ciepło, tarty czekoladowej czy Brownie. Jej smak mogą wzbogacić również wiórki kokosowe. Można ją podawać z gałką lodów w śmietance. Wielu barmanów specjalizuje się w przedstawianiu na jej piance wielu wzorów – mogą to być, m.in.: zwierzęta, kwiaty lub różnego rodzaju symbole.

Espresso jest popularne we Włoszech, Hiszpanii i Argentynie. Jest bardzo dobrze znane również w krajach południowej Europy. Ta mocna kawa staje się popularna także w innych krajach Europy i w Ameryce Espresso to bardzo mocna kawa. Parzy się ją często z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób mocna kawa. Jeśli chcemy w szybki sposób się pobudzić to warto wypić filiżankę takiej kawy. Można ją wypić rano lub w czasie lunchu. Dobrze pasuje do składników, które podkreślają jej intensywny smak. Pasują do niej, m.in.: Contucci, Amaretti, herbatniki korzenne. Dobrze smakuje również z dodatkiem alkoholu albo lodów.

Latte jest podobne do Cappucino. Jej smak wyróżnia się niezwykłą delikatnością, która wynika jej charakterystycznego mlecznego smaku. Także pasują do niej m.in.: bajgle, rogaliki, które mogą stworzyć świetny zestaw śniadaniowy. Jeśli chodzi o słodkości to nie powinno łączyć się z nią typowo słodkich rzeczy. Dobrze pasuje do niej gorzka czekolada, herbatniki korzenne oraz mięta. Taką kawę można dekorować, podobnie jak cappuccino czy espresso np.: wiórkami czekoladowymi, kakao lub cynamonem. Do Latte pasują syropy smakowe – waniliowy, karmelowy, czekoladowy.

Frappe jest popularną grecką kawą. Jest znana również na Cyprze. Można dodać do niej gałkę lodów, cynamon czy posypkę czekoladową. Dobrze smakuje z owocami. Bardzo dobrze smakują truskawki w czekoladzie. Można poprawić jej smak przez dodanie do niej sosu czekoladowego czy syropu karmelowego. Ci, którzy lubią ostre potrawy, mogą dodać do Frappe odrobinę chili. To wzmocni jej smak. Z łagodnych przypraw można dodać gałkę muszkatołową lub kardamon.

To najbardziej znane kawy, które wybieramy, ale jest jeszcze kilka smaków, które dość często są próbowane. Należą do nich, m.in.: Mokka, Americano, Latte Macchiatto czy Espresso Macchiatto. Jakie składniki do nich pasują? W jaki sposób każdą z nich można w prosty sposób przygotować w domu? Więcej informacji na temat przepisów znajduje się w infografice (www.dolce-gusto.pl/PL/Magazyn/Pages/flavour-map.aspx), która przedstawia mapę prawdziwego kawosza.