Ksylitol – zdrowy i nietuczący cukier

28 października 2012, dodał: Jakub Zdziarski
Artykuł zewnętrzny

Powszechnie wiadomo, że obecna dieta zawiera zbyt dużo cukrów, a prawda jest  taka, że węglowodany proste i sacharoza nie są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co więcej mogą one być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.
Podstawowym negatywnym skutkiem spożywania nadmiernych ilości cukrów, jest stan zwany hiperinsulinizmem. Oznacza on utrzymywanie się wysokiego poziomu insuliny we krwi, a im więcej insuliny tym szybszy jest spadek poziomu glukozy we krwi. W efekcie odczuwalne jest zmęczenie i pojawia się potrzeba spożywania kolejnych porcji węglowodanów.
Nadmierne spożywanie cukrów prowadzi także do otyłości i zaburzeń metabolicznych. W sytuacji kiedy organizm nie jest w stanie wykorzystać ich jako źródła energii wzrasta produkcja zapasowego tłuszczu. Sacharoza, czyli najczęściej spożywany cukier, ma także bardzo wysoki indeks glikemiczny – IG-65 i jest wysoce niewskazana u osób z cukrzycą.
Co więcej, spożywanie sacharozy prowadzi do rozwoju próchnicy zębów. Cukier, jest podstawą metabolizmu bakterii, które osiadają na zębach i wywołują zmiany chorobowe.
Jak nie trudno zauważyć, zwykły cukier jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Czy oznacza to, że spożywając słodkie produkty jesteśmy skazani na narażanie swojego zdrowia na wspomniane zmiany chorobowe? Na szczęście nie! Rozwiązaniem może okazać się naturalny słodzik – ksylitol.

Czym jest ksylitol? Wygląda jak cukier, smakuje jak cukier, ale nie jest cukrem! Z chemicznego punktu widzenia jest pięciowęglowym alkoholem polihydroksylowym. Jest w 100% bezpieczny dla zdrowia, i 100 razy lepszy od tradycyjnego cukru, czy innych popularnych sztucznych słodzików. W roku 1996 JEFCA (czyli organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia, co oznacza, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
Ksylitol uzyskiwany jest z roślin już od wielu lat. Ksyloza, która służy do produkcji tego naturalnego słodzika, występuje w wielu owocach: truskawkach, malinach, śliwkach, gruszkach, a także w warzywach, np. kalafiorze. Uzyskiwanie go z któregokolwiek z nich jest nieopłacalne. Na skale przemysłową produkuje się go z kukurydzy oraz z drzewa brzozowego. Najtańszą wersją jest ksylitol kukurydziany, jednak ze względu na stosowanie do jego produkcji genetycznie modyfikowanych grzybów Candida guilliermondii, występuje ryzyko wywoływania zmian chorobowych w organizmie, takich jak alergie, czy drożdżyca.  Najlepszą i najzdrowszą formą tego naturalnego słodzika jest ten uzyskiwany z drewna brzozowego. Stąd też nazwa często stosowana dla ksylitolu – cukier brzozowy.


Opisywany naturalny słodzik jest zupełnym przeciwieństwem zwykłego cukru – sacharozy.
Ma niezwykle niski indeks glikemiczny – IG-8! Nie powoduje wahań poziomu cukru we krwi oraz nie powoduje otyłości. Z powodzeniem może być stosowany do słodzenia potraw, ciast i napojów.
Poza tym, że ma niski indeks glikemiczny o wiele mniej kalorii niż zwykły cukier a jednocześnie jest od niego bardziej słodki.
Ksylitol brzozowy nie tylko nie psuje zębów ale także może leczyć próchnicę! Likwiduje także nieprzyjemny zapach z ust, który występuje po spożyciu cukrów sprzyjających rozwojowi szkodliwych bakterii.
Obecnie jedyną firmą produkującą oryginalny Ksylitol, uzyskiwany z drewna brzozowego jest fińska firma Danisco.
Cukier brzozowy można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, jednak ceny ksylitolu są często 2 – 3 razy wyższe niż w internecie. Jednym ze sprawdzonych sklepów internetowych, oferujących oryginalny ksylitol w niskich cenach, jest sklep BCAA.pl – link do sklepu.

Dla czytelniczek serwisu, sklep BCAA.pl przygotował rabat -7% na cukier brzozowy.

Aby skorzystać z rabatu wpisz w polu ‘Uwagi do zamówienia’ hasło ZDROWIE2012. Promocja potrwa do 11.11.2012 lub do wyczerpania zapasów. Zapraszamy!