Ksylitol to naturalna substancja słodząca otrzymywana z kory brzozowej. Cukier z brzozy pod względem budowy chemicznej jest alkoholem cukrowym, należy do tzw. polioli, które są znacznie wolniej absorbowane, niż używany powszechnie cukier stołowy.
Ksylitol inny niż sacharoza
Trawienie i przyswajanie przez organizm polialkoholi jest odmienne od zwykłych cukrowców. Ksylitol jest wolniej przyswajany w układzie pokarmowym i nie powoduje gwałtownego skoku stężenia glukozy we krwi i wydzielania insuliny. Cukier z brzozy jest niskokaloryczny. Przemiany, jakim ksylitol ulega w organizmie, umożliwiają stosowanie cukru brzozowego przez chorych na cukrzycę. W organizmie cukier z brzozy przetwarzany jest powoli i z minimalnym udziałem insuliny. Ksylitol ma 14 krotnie niższy od sacharozy indeks glikemiczny. Według opinii konsumentów, po pewnym czasie używania ksylitolu brzozowego zmniejsza się łaknienie cukru.
Ksylitol, a ksylitol fiński
Już w XIX wieku podjęto próby otrzymania syropu z soku brzozowego.
Podczas II wojny światowej powszechne były niedobory produktów spożywczych, w tym cukru. Właśnie w Finlandii zaczęto na dużą skalę przetwarzać drewno brzozowe w celu uzyskania słodkiej substancji w postaci krystalicznej – cukru z brzozy. Finlandia do dzisiaj wytwarza ksylitol w naturalny sposób, bez substancji chemicznych, bez drożdży i jest głównym eksporterem takiej formy tego słodziku. Ksylitol fiński to powszechnie używany synonim naturalnie otrzymywanego ksylitolu. Taki ksylitol fiński jest w ofercie sklepu internetowego organic24.pl.
Jak stosować ksylitol?
Zdaniem WHO nie istnieje górna granica spożycia ksylitolu. Jednak podawana powszechnie dawka to 15 g cukru brzozowego dziennie, co daje około 3 łyżeczek na dzień. Zaleca się dochodzenie do tej dawki stopniowo, aby organizm miał szansę powoli przyzwyczaić się do jego trawienia. Według fińskich naukowców docelowo dopuszczalne jest konsumowanie w ciągu jednego dnia do 40 g cukru z brzozy, co daje 8-10 łyżeczek ksylitolu fińskiego.
Jak działa ksylitol brzozowy?
Dobrze udokumentowanym działaniem ksylitolu jest jego bakteriobójcze działanie dlatego cukier brzozowy polecany jest przy próchnicy zębów i w chorobach dziąseł. Ksylitol brzozowy pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Często występuje w produktach do higieny jamy ustnej : płynów do płukania czy past do zębów. Chętnie też jest stosowany w gumach do żucia, gdzie ma za zadanie niwelowanie nieprzyjemnego zapachu. Ksylitol powoduje mniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi niż spożycie produktów zawierających cukier (oczywiście przy przestrzeganiu zrównoważonej diety i aktywnego tryby życia). Cukier z brzozy może być stosowany w trakcie diet odchudzających.
Jak smakuje ksylitol?
Okazuje się, że odczucia przy spożywaniu ksylitolu są różne. Osoby o wyczulonym smaku mówią o wrażeniu poczucia chłodu. Pojawiają się też głosy o metalicznym posmaku w ustach. Generalnie wszyscy czują dużą słodycz i osoby, które muszą z diety cukier wykluczyć chętnie używają tego cukru z brzozy. Ponieważ kaloryczność dań z ksylitolem jest niższa, jest chętnie stosowany przy odchudzaniu.
Ksylitol w kuchni
Cukier z brzozy doskonale nadaje się do słodzenia napojów. Twarde kryształki rozpuszczają się jednak gorzej niż cukier stołowy i należy dłużej mieszać. Ksylitol nadaje się także do smażonych i gotowanych potraw, jak i oczywiście do deserów, ciast i przetworów owocowych. Nie stosuje się ksylitolu do pieczenia ciasta drożdżowego – drożdże na nim nie wyrosną. W potrawach przygotowywanych na ciepło słodkość ksylitolu wzrasta nawet o 50 % i należy to uwzględnić w proporcjach składników, dodać go mniej.
Natomiast więcej ksylitolu trzeba dodać do potraw z dodatkiem żelatyny ponieważ osłabia jej krzepnięcie. Do deserów i napojów przygotowywanych na zimno bierze się taką samą ilość cukru brzozowego jak cukru stołowego. Można ksylitol brzozowy zemleć i posypać nim słodkości, tak jak cukrem pudrem.
Kto nie powinien używać ksylitolu?
Ze względu na trudność ustalenia dawki u tych osób – nie poleca się stosowania ksylitolu przez kobiety karmiące, noworodki, niemowlęta i małe dzieci. Wynika to z doniesień, że zbyt duże spożycie ksylitolu brzozowego może skutkować lekkim rozwolnieniem. Ponieważ te wytyczne nie są kategorycznie przesądzone, niektórzy rodzice podają cukier z brzozy również dzieciom.