krupnik z kaszy jęczmiennej

25 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • Marchew (średnia)        200 (2 szt.)
  • Pietruszka (średnia)      60 (1 szt.)
  • Seler (mały)                 40 (1/4 szt.)
  • Ziemniaki                     100 (2 szt.)
  • Kasza jęczmienna         70 (4 łyżki)
  • Mleko                          200 (1 szkl.)
  • Olej słonecznikowy       15 (1 łyżka)
  • Zielona pietruszka        20 (1 łyżka)
  • Sól

Kaszę opłukać, zalać wodą, gotować na małym ogniu. Umyte, obrane i opłukane warzywa zetrzeć na tarce, dodać do podgotowanej kaszy, razem gotować pod przykryciem. Na końcu dodać pokrojone w ksotkę ziemniaki, potem mleko, sól do smaku, olej. Zagotować. Przed podaniem dodać zieloną pietruszkę.

file1259137861