Krupnik wiosenny
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 5 młodych marchewek
- ½ pietruszki ( tak wielkości marchewki )
- mały młody seler
- kawałek pora
- 5 łyżek kaszy pęczak
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 4 młode ziemniaki ( takie większe )
Umyte mięso, obrane warzywa i ziemniaki – marchew pokrojona w kawałki , ziemniaki w ósemki, przyprawy i kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać wodą. Kaszę wypłukać kilkakrotnie zimną wodą i dołożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 45 minut. Wyjąć mięso, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziela angielskie. Mięso obrać ze skóry, usunąć kości i chrząstki, podzielić na kawałki i dodać do zupy, razem z masłem. Wsypać koper. Zamieszać. Doprawić do smaku. Jeśli ktoś lubi można posypać mielonym pieprzem.