Krupnik wiosenny

19 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:


  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 5 młodych marchewek
  • ½ pietruszki ( tak wielkości marchewki )
  • mały młody seler
  • kawałek pora
  • 5 łyżek kaszy pęczak
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 4 młode ziemniaki ( takie większe )

Umyte mięso, obrane warzywa i ziemniaki –  marchew pokrojona w kawałki , ziemniaki w ósemki, przyprawy i kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać wodą. Kaszę wypłukać kilkakrotnie zimną wodą i dołożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 45 minut. Wyjąć mięso, seler, pietruszkę, liść laurowy i ziela angielskie. Mięso obrać ze skóry, usunąć kości i chrząstki, podzielić na kawałki i dodać do zupy, razem z masłem. Wsypać koper. Zamieszać. Doprawić do smaku. Jeśli ktoś lubi można posypać mielonym pieprzem.