Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach


Bardzo lubię taki krupnik z dobrze wypłukanego pęczaku z dodatkiem grzybów- ma inny smak jak tradycyjny . Moim zdaniem jest bardzo smaczny.
as :1,5 godziny

Składniki :

1 kg żeberek
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
½ pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
Przyprawa do zup ( Vegeta, Jarzynka, 2 kostki bulionu wieprzowego Knorra – co kto
preferuje )
garść suszonych grzybków
1/2 szklanki kaszy pęczak
4 ziemniaki

Żeberka pociąć na paski . Zalać 1.5 litrem wody . Dodać przyprawę do zup, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 50 minut. Wyjąć żeberka.Odlać ½ litra wywaru do dalszego duszenia żeberek. Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie kilkukrotnie ją zmieniając. Dodać do wywaru razem z pokrojonymi na ćwiartki lub ósemki ziemniakami, marchewką w plasterkach , selerem pociętym w cienkie paseczki, porem w krążkach i pietruszką w ćwierć talarkach. Gotować jeszcze 30 minut. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki .

Żeberka wyjęte z zupy wyluzować z kości i zrobić z nich ,, fałszywe gołąbki z żeberek „.

 

 

nadesłane: Babciagramolka