Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach
Krupnik o smaku grzybowym z pęczaku na żeberkach
Bardzo lubię taki krupnik z dobrze wypłukanego pęczaku z dodatkiem grzybów- ma inny smak jak tradycyjny . Moim zdaniem jest bardzo smaczny.
as :1,5 godziny
Składniki :
1 kg żeberek
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
½ pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
Przyprawa do zup ( Vegeta, Jarzynka, 2 kostki bulionu wieprzowego Knorra – co kto
preferuje )
garść suszonych grzybków
1/2 szklanki kaszy pęczak
4 ziemniaki
Żeberka pociąć na paski . Zalać 1.5 litrem wody . Dodać przyprawę do zup, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 50 minut. Wyjąć żeberka.Odlać ½ litra wywaru do dalszego duszenia żeberek. Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie kilkukrotnie ją zmieniając. Dodać do wywaru razem z pokrojonymi na ćwiartki lub ósemki ziemniakami, marchewką w plasterkach , selerem pociętym w cienkie paseczki, porem w krążkach i pietruszką w ćwierć talarkach. Gotować jeszcze 30 minut. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki .
Żeberka wyjęte z zupy wyluzować z kości i zrobić z nich ,, fałszywe gołąbki z żeberek „.
nadesłane: Babciagramolka