Krupnik na żołądkach

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Moi domownicy uwielbiają taki krupnik. To prosta i bardzo pożywna zupa.

Składniki

  • 0,75 kg żołądków z kurczaka
  • 6 niezbyt dużych ziemniaków
  • 0,5 szkl. suchej kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego + kilka liści selera
  • kawałek pora ok.10cm
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku

Opis przygotowania

Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować aż będą prawie miękkie. Odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z  powrotem do wywaru. Dodać opłukaną kaszę i gotować aż ta napęcznieje. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Warzywa korzeniowe pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, liście selera posiekać. Na patelni rozpuścić masło, smażyć warzywa przez 2-3 minuty mieszając a następnie dodać do zupy gdy ziemniaki będą ugotowane, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. W/g mnie krupnik należy odstawić na ok.2 godzinki a potem podgrzać i dopiero podawać. Wszystkie smaki przenikną się przez ten czas i zupa będzie smaczniejsza. Podawać z dużą ilością koperku.

file1259007379



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...