Moi domownicy uwielbiają taki krupnik. To prosta i bardzo pożywna zupa.
Składniki
- 0,75 kg żołądków z kurczaka
 - 6 niezbyt dużych ziemniaków
 - 0,5 szkl. suchej kaszy pęczak
 - 1 marchewka
 - 1 korzeń pietruszki
 - kawałek selera korzeniowego + kilka liści selera
 - kawałek pora ok.10cm
 - przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
 - 1 czubata łyżka masła
 - 2 czubate łyżki posiekanego koperku
 
Opis przygotowania
Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były  przykryte, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe i ziele angielskie,  gotować aż będą prawie miękkie. Odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z  powrotem do wywaru. Dodać opłukaną kaszę i gotować aż ta napęcznieje. Ziemniaki  obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka.  Warzywa korzeniowe pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora  pokroić w półplasterki, liście selera posiekać. Na patelni rozpuścić masło,  smażyć warzywa przez 2-3 minuty mieszając a następnie dodać do zupy gdy  ziemniaki będą ugotowane, zagotować, przyprawić solą i pieprzem. W/g mnie  krupnik należy odstawić na ok.2 godzinki a potem podgrzać i dopiero podawać.  Wszystkie smaki przenikną się przez ten czas i zupa będzie smaczniejsza. Podawać  z dużą ilością koperku.
        











