Krupnik na kaczce

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Krupnik na kaczce


Podobno właśnie taki krupniczek jest najsmaczniejszy – właśnie na wywarze z kaczki .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :
Korpus, skrzydełko i kawałek mięsa z ½ kaczki
1 ½ litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
¼ średniego selera
1/3 pora
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
10 dag kaszy ( jęczmiennej )
4 średnie ziemniaki
2 suszone grzybki
Vegeta ( Jarzynka lub inna przyprawa do zup )
Sól

Podzielone na kawałki mięso , obrane warzywa , ziele angielskie, liście laurowe zalać wodą .Dodać łyżeczkę przyprawy do zupy i gotować ok. 1 godziny na małym gazie. Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. Wsypać przepłukaną zimną woda kaszę i pokrojone drobno obrane ziemniaki. Gotować 20 minut. Doprawić zupę . Podawać kładąc na każdy talerz kilka krążków gotowanej marchewki posypany pokrojoną natką pietruszki .

 

nadesłane: Babciagramolka