Krupniczek z kalafiorem romanesco

15 marca 2011,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pożywna i nieco inna niż zwykle

składniki:

* kalafior romanesco,
* ziemniaki,
* marchewka,
* por,
* seler,
* pietruszka,
* kasza jęczmienna drobna
* masło,
* koperek,
* do smaku: sól, pieprz biały, ziele angielskie, liść laurowy

sposób przygotowania: Wszystkie warzywa umyłam. Kwiat kalafiora podzieliłam na różyczki, łodygi pokroiłam w kostkę. Obrałam marchewkę, po kawałku korzenia pietruszki i selera oraz kawałek pora. Pora i resztę warzyw posiekałam. 6 łyżek drobniutkiej kaszy wypłukałam, zalałam wodą i gotowałam kilka minut razem z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy kasza zmiękła dorzuciłam łodygi kalafiora. Na patelni rozpuściłam 2 łyżki masła i podsmażyłam na nim resztę warzyw, dodałam do zupy i gotowałam razem jeszcze 5 minut. Doprawiłam solą i białym pieprzem, dosypałam świeży, posiekany koperek. Zupa wyszła bardzo smaczna, gęsta i pożywna.

file1300205855



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...