Krupniczek na żołądkach

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Talerz takiej gorącej zupy rozgrzeje i nasyci głodnego

składniki:

* żołądki z kurczaka,
* marchewka,
* pietruszka, korzeń,
* seler korzeniowy,
* por,
* ziemniaki,
* kasza jęczmienna,
* liście laurowe, pieprz mielony,
* sól, ziele angielskie,
* lubczyk suszony,
* masło

sposób przygotowania: 1 kg żołądków z kurczaka dokładnie oczyściłam i wypłukałam. Zalałam w garnku zimną wodą tak aby były całkiem przykryte i gotowałam aż były prawie miękkie – na początku zebrałam starannie szumowiny i dodałam 2 laurowe liście oraz 3 ziarenka ziela angielskiego. 1 marchewkę i po kawałku korzeni selera oraz pietruszki obrałam i starłam na tarce jarzynowej – razem było warzyw ok. 1,5 szkl. Do tego dołożyłam kawałek posiekanego drobno pora. Obrałam też i pokroiłam w kostkę 5 ziemniaków. 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej drobnej wypłukałam dokładnie. Gdy żołądki zmiękły dorzuciłam ziemniaki, kaszę, dosypała 1 łyżeczkę lubczyku suszonego i gotowałam razem 5 min. W tym czasie na patelni rozpuściłam czubatą łyżkę masła i podsmażyłam warzywa, przełożyłam do zupy – dolałam też trochę wody. Gotowałam zupę jeszcze ok. 10 min. – doprawiłam solą i mielonym pieprzem a następnie odstawiłam na ok. 20 min. pod przykryciem żeby zupa odpoczęła.

file1300205980