Kruchy placek z porzeczkami pod bezą

17 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 8 łyżek margaryny, 25 dag mąki pszennej, 1/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany.

Ze składników zagnieść ciasto. Schładzać w lodówce 1/2 godz. Ciastem wylepić dno formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st.

Ponadto: 25 dag czerwonych porzeczek, 3 białka, 3/4 szkl. cukru pudru, 4 łyżki dżemu z porzeczek.

Dżemem posmarować podpieczony spód, wyłożyć połowę porzeczek. Białka ubić z pudrem na lśniącą pianę, wymieszać z resztą porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.

Ciasto lekko kwaskowe, idealnie współgra z  filiżanką kawy…

file1342528291



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...