Kruchy placek z porzeczkami pod bezą

17 lipca 2012,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 8 łyżek margaryny, 25 dag mąki pszennej, 1/4 szkl. cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany.

Ze składników zagnieść ciasto. Schładzać w lodówce 1/2 godz. Ciastem wylepić dno formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st.

Ponadto: 25 dag czerwonych porzeczek, 3 białka, 3/4 szkl. cukru pudru, 4 łyżki dżemu z porzeczek.

Dżemem posmarować podpieczony spód, wyłożyć połowę porzeczek. Białka ubić z pudrem na lśniącą pianę, wymieszać z resztą porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.

Ciasto lekko kwaskowe, idealnie współgra z  filiżanką kawy…

file1342528291



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....