Kruche rurki z kremem budyniowym

13 listopada 2016, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

rurki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka śmietany 18%

Krem:
0,5 litra mleka
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
5 łyżek cukru
1 kostka masła

Z podanych składników zagniatamy ciasto (jest ono dość luźne ale własnie tak powinno być). Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na grubość ok 2 milimetrów. Wycinamy paski o szerokości ok 2 cm i długości ok 20 cm (w zależności od tego jakiej długości są nasze foremki). Foremki smarujemy masłem. Nawijamy paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła lekko na poprzednią. Układamy na blasze wyłożonej papierm do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wstawiamy ciasto. Pieczemy ok 20 minut tak aby rurki nabrały złotego koloru. Gorące rurki zdejmujemy z foremek (zimne będą nam się kruszyć).

Przygotowujemy krem. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozrabiamy żółtka i proszek budyniowy. Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty. Garnek przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na biały puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, wypełniamy nią rurki. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.