Kruche rurki z kremem budyniowym

13 listopada 2016,
dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

rurki

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
1 szklanka śmietany 18%

Krem:
0,5 litra mleka
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
5 łyżek cukru
1 kostka masła

Z podanych składników zagniatamy ciasto (jest ono dość luźne ale własnie tak powinno być). Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na grubość ok 2 milimetrów. Wycinamy paski o szerokości ok 2 cm i długości ok 20 cm (w zależności od tego jakiej długości są nasze foremki). Foremki smarujemy masłem. Nawijamy paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła lekko na poprzednią. Układamy na blasze wyłożonej papierm do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wstawiamy ciasto. Pieczemy ok 20 minut tak aby rurki nabrały złotego koloru. Gorące rurki zdejmujemy z foremek (zimne będą nam się kruszyć).

Przygotowujemy krem. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozrabiamy żółtka i proszek budyniowy. Do gotującego mleka wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty. Garnek przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na biały puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, wypełniamy nią rurki. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.