Kruche koperty z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 30 dag mąki 20 dag margaryny 25 dag kiszonej kapusty 30 dag pieczarek marchewka mały por 2 żółtek 2 łyżki śmietany sól,słodka papryka 3 łyżki oleju Mąkę wsypać na stolnicę dodać schłodzoną margarynę,posiekać nożem, dodać żółtko,szczyptę soli i śmietanę, składniki pokruszyć, zagnieść kruche ciasto, schłodzić Kapustę opłukać,odcisnąć,posiekać.Por umyć pokroić na prążki i zeszklić na oleju. Pieczarki oczyścić, opłukać pokroić na plasterki, przesmażyć na oleju. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Dodać kapustę, poddusić,przyprawić do smaku przyprawami,schłodzić Kruche ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5cm. za pomocą małego talerzyka wykroić nożem krążki, na środek każdego kłaść po 1,5 łyżki farszu. Brzegi ciasta połączyć ze sobą, ułożyć na blasze,posmarować żółtkiem rozkłóconym z łyżką wody. Piec ok. 25 minut w 190 stopni