Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Wraz z naszą redakcyjna kucharką zapraszamy na nową odsłonę dość szybkiego placka kruchego z rabarbarem i budyniową pianką jak chmurka. Dlaczego tak lubimy wypieki z rabarbarem, który obecnie zdominował warzywne ryneczki? Nie dość, że jest znacznie tańszy od innych owoców np. truskawek, to jego kwaskowatość świetnie komponuje się ze słodyczą ciasta.
To pyszne ciacho do kawy można oczywiście upiec z innymi owocami, ale sekretem tego wypieku jest delikatna rozpływająca się w ustach budyniowa pianka, którą robi się z białek i budyniów w proszku, oto dokładny przepis:
składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru (jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki możecie dodać 3/4 szklanki cukru)
5 żółtek
płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka masła zimnego
8 dużych gałązek rabarbaru
2 łyżki śmietany 18 % i jeśli ciasto się nie lepi 2 łyżki wody zimnej
Pianka:
białka z jajek
odrobina soli – szczypta
2 budynie waniliowe bez cukru
3 łyżki cukru drobnego białego
pół szklanki oleju (my daliśmy rzepakowy)
Ciasto: mąkę, pokrojone w kawałki masło, cukier, żółtka i proszki wymieszać w malakserze, włożyć do lodówki.
Pianka: Ubić pianę z białek z solą, dodawać powoli cukier, proszek budyniowy i cienką strugą wlewać olej, całość połączyć miksując tylko chwilkę.
Wyjąc ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć podpieczone ciasto i ułożyć pokrojony w grubsze kawałki około 2 cm rabarbar, nałożyć piankę budyniową a na wierzch poskubać lub zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp 180 stopni C, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.