Kruche ciasto z borówką
Artykuł zewnętrzny
składniki:
50 dag mąki krupczatki
2 kopiaste łyżki cukru pudru
250 g Kasi
2 żółtka
pół małego słoika dowolnego dżemu
300 ml śmietanki do ubijania
2-3 szklanki borówek
2 łyżki kwaśnej śmietany gdyby ciasto było zbyt sypkie
Z mąki ,Kasi ,jajek i żółtek zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę,owijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę wysmarowaną Kasią.Ciastem wykładamy spód formy i boki na wysokość 3 cm.Na dnie nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 220 C aż ciasto dobrze się zarumieni.Ciasto studzimy , spód smarujemy dżemem,układamy warstwę borówek, wykładamy bitą śmietanę i na wierzchu znowu układamy borówki.