Kruche ciasteczka z michałkami i czekoladą mleczną

24 października 2012, dodał: beti27
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

300 g masła
250 g cukru trzcinowego
150 g miałkiego cukru
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
2 żółtka
około 600 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czekoladki michałki
czekolada mleczna
papier do pieczenia

Masło roztopić w rondelku i odstawić, żeby trochę przestygło. Do miski wsypać cukier trzcinowy oraz zwykły i wszystko zalać przestudzonym masłem. Dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, oraz zimnej jajka i żółtka, po czym mieszać do momentu uzyskania lekkiej kremowej masy. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy i wymieszać żeby składniki się połączyły. Dodać pokrojone michałki i czekoladę mleczną. Wymieszać. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Ja masę nabierałam małą łyżeczką, robiłam kulkę i na blaszce formowałam ciasteczka. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Mają się lekko zarumienić na bokach. Po przygotowaniu pierwszej porcji ciasteczek do pieczenia pozostałą masę najlepiej włożyć do lodówki i wyjmować ją gdy będziemy przygotowywać kolejne porcje. Będą się nam ciasteczka lepiej robiły :

file1351099233