Kruche babeczki z budyniem i malinami
Jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam do tej pory. Kruchutkie babeczki z budyniem malinowym i świeżymi malinkami:) Co prawda miałam troszkę roboty przy pieczeniu babeczek, jednak było warto:)
Ciasto:
1/2 ; kostki margaryny (125 g)
1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 budyń malinowy
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
maliny do dekoracji
listki melisy do dekoracji
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek posmarować margaryną i obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 200*C. Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko przestudzić.
Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i zagotować, aż zgęstnieje. Babeczki nadziewać ostudzonym budyniem, każdą udekorować malinką i listkiem melisy. Podawać.
.