Kruche babeczki z budyniem i malinami

28 września 2012, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam do tej pory. Kruchutkie babeczki z budyniem malinowym i świeżymi malinkami:) Co prawda miałam troszkę roboty przy pieczeniu babeczek, jednak było warto:)

Ciasto:

1/2 ; kostki margaryny (125 g)
1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 budyń malinowy
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
maliny do dekoracji
listki melisy do dekoracji

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek posmarować margaryną i obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 200*C. Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko przestudzić.

Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i zagotować, aż zgęstnieje. Babeczki nadziewać ostudzonym budyniem, każdą udekorować malinką i listkiem melisy. Podawać.

.

file1317211882



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...