Kruche babeczki z budyniem i malinami

28 września 2012, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Jedne z najlepszych babeczek jakie jadłam do tej pory. Kruchutkie babeczki z budyniem malinowym i świeżymi malinkami:) Co prawda miałam troszkę roboty przy pieczeniu babeczek, jednak było warto:)

Ciasto:

1/2 ; kostki margaryny (125 g)
1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 budyń malinowy
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
maliny do dekoracji
listki melisy do dekoracji

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać margarynę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Foremki do babeczek posmarować margaryną i obsypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 200*C. Przed wyjęciem z foremek babeczki lekko przestudzić.

Budyń wymieszać z połową szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i zagotować, aż zgęstnieje. Babeczki nadziewać ostudzonym budyniem, każdą udekorować malinką i listkiem melisy. Podawać.

.

file1317211882



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Kruche babeczki z budyniem i malinami

  1. a poprosze przepis na ciasteczka z orzechami, takie jak najlepiej jest przygotowac by miec sile w gorach…:)

  2. to jest cos niesamowitego ze mozna tak piekne smakolyki dla dzieci przygotowywac. zastnawia mnie jedno: dlaczego czesto dzieci nie lubia jsc i trzeba je do tego zmuszac?

Dodaj komentarz