Krucha pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym

15 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– około 2 kg łopatki wieprzowej
– 3/4 kilograma papryki (czerwona, żółta)
– czerwona cebula
– puszka pomidorów
– pieprz, czerwona papryka
– zioła (majeranek, oregano)
– ocet winny kilka łyżek (około 4 )

Do dużego rondla lub na patelnię wlać kilka łyżek oleju, porządnie rozgrzać. Mięso posolić solą morską z każdej strony i kłaść CAŁY KAWAŁ mięsa na rozgrzany tłuszcz – powinno się przyrumienić z każdej strony. Na ten sam tłuszcz włożyć bardzo drobną pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i czerwoną cebulę. Dodać przyprawy i ocet winny. Chwilę smażyć.
Dodać pomidory z puszki. Do naczynia żaroodpornego przełożyć paprykę, na to położyc cały kawałek mięsa, zalać bulionem (lub wodą) aby przykryło całość. Wkładać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec prawie 3 godziny. Pieczeń powinna rozpadać się pod widelcem.

rada: do pieczeni warto zrobić dip jogurtowy z koperkiem i starta skórką cytryny lub zamiast koperku kolendrą lub natką pietruszki. W oddzielnym naczyniu podajemy ugotowany ryż długoziarnisty. Pycha!!!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...