Krucha pieczeń wieprzowa w sosie paprykowym

15 marca 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– około 2 kg łopatki wieprzowej
– 3/4 kilograma papryki (czerwona, żółta)
– czerwona cebula
– puszka pomidorów
– pieprz, czerwona papryka
– zioła (majeranek, oregano)
– ocet winny kilka łyżek (około 4 )

Do dużego rondla lub na patelnię wlać kilka łyżek oleju, porządnie rozgrzać. Mięso posolić solą morską z każdej strony i kłaść CAŁY KAWAŁ mięsa na rozgrzany tłuszcz – powinno się przyrumienić z każdej strony. Na ten sam tłuszcz włożyć bardzo drobną pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i czerwoną cebulę. Dodać przyprawy i ocet winny. Chwilę smażyć.
Dodać pomidory z puszki. Do naczynia żaroodpornego przełożyć paprykę, na to położyc cały kawałek mięsa, zalać bulionem (lub wodą) aby przykryło całość. Wkładać do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec prawie 3 godziny. Pieczeń powinna rozpadać się pod widelcem.

rada: do pieczeni warto zrobić dip jogurtowy z koperkiem i starta skórką cytryny lub zamiast koperku kolendrą lub natką pietruszki. W oddzielnym naczyniu podajemy ugotowany ryż długoziarnisty. Pycha!!!