Ciasto Krówka z budyniem

16 grudnia 2013,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 3 jajka, 3 czubate łyzki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń o smaku karmelowym, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do przygotowanje blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 175st. Ostudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą.

Masa śmietanowa;500ml śmietanki 30%, 3 łyżki pełnego mleka w proszku, 1/2 laski wanilii, łyżka żelatyny, 3 czubate łyżki cukru pudru.

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Odstawić. W międzyczasie ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier puder oraz żelatynę. Dodać nasiona wanilii oraz mleko. Krótko zmiksować. Masę wyłożyć na zimne, nasączone ciasto.

Polewa; 300g cukierków krówek, łyżka mleka w proszku, 3 łyżki śmietanki 30%, 2 łyżki masła, 200g krakersów, posiekane orzechy włoskie.

Masło, śmietankę i krówki stopić na bardzo małym ogniu lub na parze. Dodać mleko w proszku. Na cieście rozłożyć karkersy, jeden obok drugiego. Rozsmarowac polewę, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić.

file1387220440



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...