Curry, czyli mieszanka sproszkowanych przypraw rodem z Indii, ma zdeklarowanych miłośników również w Europie. Stosuje się ją do dań z mięs drobiowych, wieprzowiny i baraniny. Jest doskonała do aromatyzowania ryżu, a także jako składnik sosów. Sos Kielecki Curry z WSP „Społem” powstał właśnie na jej bazie. Zanim jednak do tego doszło…
Był wiek XVIII, okres współzawodnictwa wielkich potęg kolonialnych: Portugalii, Anglii i Holandii o pierwsze miejsce w handlu przyprawami z Dalekiego Wschodu. To właśnie w tym okresie curry po raz pierwszy zawędrowało do Europy. Przywiezione przez kupców oraz żołnierzy jednej z kolonii brytyjskich curry szybko zyskało uznanie i zaczęło docierać do różnych zakątków naszego kontynentu, a także przedostawać się poza jego obręb.
Dziś curry jest jedną z najbardziej znanych i dostępnych przypraw na świecie, choć nie wszyscy wiedzą z czego tak naprawdę się składa. Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, curry to mieszanka kozieradki, gałki muszkatołowej, pieprzu czarnego, chili, czosnku, kardamonu, goździków, kminu rzymskiego, cynamonu, imbiru i soli. Nie ma jednak jednej wersji curry, z jasno określonymi proporcjami przypraw. Wręcz przeciwnie – w samych Indiach spotkać można niezliczoną ilość jej wariantów.
Sos Kielecki Curry zawdzięcza swój charakterystyczny żółty kolor i kremową konsystencję właśnie tej egzotycznej przyprawie. Doskonale nadaje się do pieczonych mięs, potraw z grilla, dziczyzny, drobiu i
Sos Kielecki Curry kosztuje 3,29 a jego gramatura to 250 g.