Królik w ziarnach kolendry

30 sierpnia 2011,
dodał: Zek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:


1 królik
10 łyżek oleju Wielkopolskiego
2 cebule
pół główki czosnku
kilka suszonych grzybów
1 opakowanie kolendry
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
sól i peprz
łyżka octu

Przygotowanie:
Królika umyć i poporcjować, mięso osuszyć papierowym ręcznikiem , naszpikować pokrojonym czosnkiem przyprawić solą , pieprzem , roztartym w dłoniach majerankiem i rozgniecionymi ziarenkami kolendry. Na wierzch ułożyć plastry cebuli a całość skropić octem. Mięso wstawić na min. godzinę do lodówki.  Następnie delikatnie oczyścić z przypraw i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kawałki królika przełożyć do garnka dodać podsmażoną cebulę i suszone grzyby, podlać wodą i dusić do miękkości, na wolnym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...