Królewskie Miody z Podkarpacia – jesienna moc, kolor i smak
W okresie jesienno-zimowym nasz organizm potrzebuje zdecydowanie więcej wzmocnienia niż w pozostałych porach roku. Miód naturalny to jeden z najbardziej cenionych i cennych produktów naturalnych, który posiada ogromną wartość odżywczą, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowane w medycynie alternatywnej oraz kosmetykach naturalnych.
Jesienią dni stają się krótsze, a słońce nie ogrzewa już tak jak jeszcze kilka tygodni temu. Co raz częściej otulamy się ciepłym szalem, a wieczory spędzamy pod kocem z ciekawą książka w ręce. Szukamy sposobów, by w naturalny sposób zadbać o swój komfort i zdrowie, a rozgrzewające potrawy i napoje towarzyszą nam w ciągu dnia. Miody naturalne sprawdzają się nie tylko w leczeniu, ale i w kuchni jako zamiennik cukru i świetny dodatek do wielu dań i napojów. Doskonale nadają się do słodzenia zwykłego jogurtu, kawy lub herbaty. Można je również wykorzystać do gotowania i pieczenia. Miód to naturalny słodzik, który nie tylko może uczynić nasze potrawy smaczniejszymi i zdrowszymi. Jest bardzo wskazanym elementem zbilansowanej diety.
Miód to produkt, który zachwyca nas swoim działaniem od wielu pokoleń. Ma właściwości wzmacniające, gdyż cukry są bardzo szybko wchłaniane do krwi, i z tego powodu jest doceniany wśród osób, które odczuwają zmęczenie zarówno fizyczne jak i psychiczne. Ponad to miód podnosi odporność organizmu i chroni przed przeziębieniem. Smak i aromat miód zawdzięcza kwasom organicznym oraz olejkom eterycznym pochodzącym z nektaru. W miodzie znajdują się również składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez czy wapń, a także witamina B. Spora ilość żelaza powoduje, że miód zalecany jest anemikom, zaś obecny w miodzie mangan wzmacnia kości i pomaga w przyswajaniu wapnia.
Miód naturalny wysokiej jakości, który jest minimalnie przetworzony, nieogrzewany i świeży zawiera wiele ważnych bioaktywnych związków roślinnych i przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Ciemniejsze odmiany miodu mają zwykle więcej przeciwutleniaczy niż odmiany jasne. Wiele badań naukowych potwierdza, że składniki miodu mają działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, antyproliferacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwprzerzutowe. Miód znajduje zastosowanie miodu w leczeniu ran, cukrzycy, astmy, a także chorób sercowo-naczyniowych, neurologicznych i żołądkowo-jelitowych. Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne miodu są skuteczne w leczeniu bólu gardła.
Poznanie produktów z podkarpackiego Gospodarstwa Pasiecznego Królewskie Miody to wybór niezwykle atrakcyjnych miodów. W ofercie znajdziemy naturalne miody z Podkarpacia i produkty pszczele, w tym miody klasyczne (np. lipowy, spadziowy, wielokwiatowy, akacjowy, gryczany, mniszkowy, nawłociowy, rzepakowy, wrzosowy), miody wyjątkowe, jak np., miód borówkowy oraz cudowne miody z owocami, a także naturalne produkty pszczele tj. pyłek pszczeli, propolis i pierzga. Miody z dodatkami owoców liofilizowanych oraz ziół i przypraw to gwarancja smaku i zdrowia.
Jesienią warto zaopatrzyć się w zapas miodu lipowego. Jego rozgrzewające właściwości są cennym wsparciem w sezonie przeziębieniowym. Regularne picie naparów z miodem lipowym odżywia organizm i zmniejsza jego podatność na infekcje, wspierając możliwość pełnego korzystania z uroków jesieni. Drugi polecany miód jesienią, to miód spadziowy. Jest to jeden z bogatszych w składniki antybiotyczne miodów, polecany w okresach obniżonej odporności i wyczerpania. Ze względu na działanie antyseptyczne jest wartościową pomocą w stanach zapalnych dróg oddechowych. Jednocześnie zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia ogólne samopoczucie, działa uspokajająco oraz obniża szkodliwe działanie używek jak: kawa, herbata, tytoń czy alkohol.
Miód borówkowy nektarowy występujący w ofercie sklepu Królewskie Miody pozyskiwany jest na plantacjach borówki amerykańskiej rosnącej w rejonach województwa podkarpackiego. To unikatowy miód ze względu na ograniczoną ilość pożytków tej rośliny. Miód z borówki ma ciemnozłoty kolor, jest bardzo aromatyczny i słodki w smaku, można w nim wyczuć zapach kwiatów borówek oraz świeży owocowy smak, taki jaki mają jagody. Dzięki możliwości długotrwałego przechowania wyrobów z pasieki aromatem borówki amerykańskiej możemy cieszyć się przez cały rok, a nie tylko w sezonie na owoce. Borówkowe nuty w połączeniu ze słodyczą miodu znakomicie pasują na śniadanie i do deserów, które chcemy wzbogacić owocową świeżością jagód.
Miód jesienią nieodmiennie kojarzy się z herbatą. Już nasze babcie wiedziały, że to najsmaczniejszy sposób by zapobiegać przeziębieniom i spadkom odporności. Do przygotowania naparu najczęściej wybieramy herbatę czarną i podajemy z miodem i cytryną. To jednak nie jedyny sposób na jesienną herbatę. Wykorzystując Królewskie Miody z dodatkami owoców liofilizowanych oraz ziół i przypraw zyskamy ciekawy smak i dodatkowe właściwości wspomagające organizm. Cóż może być bowiem bardziej rozgrzewającego, niż włożenie do naszej zimowej herbatki łyżeczki miodu z imbirem? Połączenie rozgrzewającego imbiru i naturalnego miodu jest jednakże produktem uniwersalnym. Każdemu kto uwielbia imbir taka mieszanka świetnie będzie smakowała na różnego rodzaju pieczywach, tostach czy herbatnikach. Imbir to nie tylko egzotyczna przyprawa, która wzbogaca smak naszych potraw czy ciast, ale także skuteczny środek na przeziębienia z uwagi na swoje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wykrztuśne.
Wielokwiatowy nektarowy miód z pomarańczą to natomiast połączenie kremowanego miodu wielokwiatowego z owocami pomarańczy liofilizowanej. Podczas procesu liofilizacji owoce zachowują swoje właściwości organoleptyczne, czyli zapach, aromat i smak, oraz nie tracą właściwości zdrowotnych. Miód posiada kremową konsystencję i jasno pomarańczowy kolor, a po odkręceniu słoika można wyczuć zapach oraz smak pomarańczy i miodu. A sposobów na jedzenie miodu smakowego pomarańczowego jest wiele. Najprostszy – możecie delektować się nim prosto ze słoika, jest także świetnym smarowidłem zamiast dżemu na pieczywie, na wafelkach czy gofrach, jest też ciekawym dodatkiem do babeczek, naleśników i omletów. Królewski miód z pomarańczą jest zdrowym dodatkiem do deserów, lodów oraz owsianki czy musli, a także wspaniale słodzi ciepłą herbatę w jesienne dni.
Większość miodów, które można znaleźć w sklepach spożywczych, jest pasteryzowana. Wysoka temperatura zabija niechciane drożdże, poprawia kolor i teksturę, usuwa też wszelką krystalizację. Jednak wiele korzystnych składników odżywczych jest również niszczonych w tym procesie. Dlatego warto sięgnąć po miód naturalny od zaufanego producenta, jaki oferuje podkarpackie Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody. Miód naturalny nie musi być przechowywany w lodówce, nigdy się nie psuje, a także może być przechowywany nieotwarty w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.
Gospodarstwo Pasieczne Królewskie Miody to pasja pana Piotra i jego żony Marty, którzy wspólnie prowadzą gospodarstwo. Na chwilę obecną pasieka liczy 750 produkcyjnych rodzin pszczelich. Pasieka prowadzona jest w systemie wędrownym, to znaczy, że pszczoły przewożone są na pożytki w celu pozyskiwania różnych odmian miodu. Miody pozyskiwane są z terenów bez przemysłu i intensywnej gospodarki rolnej, z gospodarstw ekologicznych, terenów przygranicznych i przedwojennych przysiółków. Sklep internetowy gospodarstwa zapewnia wszystkim indywidualnym klientom doskonały produkt, poczucie bezpieczeństwa, gwarancję ciągłej dostawy i profesjonalnej obsługi. Serdecznie polecamy.
Miód to naturalne remedium w walce z wieloma problemami zdrowotnymi i pisać można by o nim eseje. Śmiało więc korzystajmy z tego dobrodziejstwa natury, bo nie mamy nic do stracenia, a zyskać możemy zdrowie, lepsze samopoczucie i przyjemność czerpaną ze smaku.
Zapraszamy na stronę: krolewskie-miody.pl