Krokiety ziemniaczane faszerowane jajkiem
Przygotowanie: 60min
Porcja:425 kilokalorii
Składniki na 12-14 sztuk:
3/4 kg ziemniaków
jajko
3/4 szklanki mąki
szklanka drobnej tartej bułki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
Na farsz:
4 jajka na twardo
duży pęczek szczypiorku
3 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawa Warzywko
pieprz
Przygotowanie:
1.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupki i drobno posiekaj. Szczypiorek opłucz i również posiekaj.
2.Z ziemniaków, przesianej mąki i surowego jajka zagnieć ciasto, przypraw do smaku papryką i pieprzem. Rozwałkuj na placek o grubości ok.1 cm, a następnie pokrój ciasto na kwadraty.
3.Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku pieprzem oraz przyprawą Warzywko. Na każdym kwadracie układaj farsz i mocno zlepiaj brzegi. Następnie panieruj w tartej bułce. W szerokim garnku lub na patelni rozgrzej olej
( musi być go dość dużo, bo krokiety smaży się podobnie jak pączki). W głębokim oleju smaż krokiety na złoty kolor. Odsącz je z tłuszczu, układając na papierowym ręczniku.