Krokiety ziemniaczane

19 marca 2011, dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
3 łyzki masła
sól
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie, odcedzić, obrać i ciepłe przecisnąć przez praskę lub zemleć.
Dodać mąkę, sól, jajko, wymieszać. Żółtka roztrzepać z roztopionym masłem i dodać do ciasta. Ciasto lekko wyrobić ręką. Jesli będzie się trochę kleiło, oprószyć mąką. Podzielić na pięć części, z każdej uformowac wałek dowolnej grubości i kroić w romby, z których można uformować kulki lub wałeczki.
Smażyć w głębokim oleju na jasnobrązowy kolor.
Krokietom można nadać smak:
– grzybowy – do ciasta dodać 2 łyżki posiekanych pieczarek i 1 łyżkę natki pietruszki
– pomidorowy – do ciasta dodać 5 dag posiekanej szynki i 1 łyżkę przecieru pomidorowego
śledziowy- do ciasta dodać 1 posiekany filet śledziowy oraz 1 łyżkę szczypiorku
migdałowy-  uformowane krokiety obtoczyć w migdałach pokrojonych w płatki
serowy- do ciasta dodać 2 łyżki startego ostrego żółtego sera; krokiety obtoczyć w roztrzepanym białku i bułce tartej.
Ciasto na krokiety nie może długo leżeć przed usmażeniem, gdyż robi się rzadkie i kleiste.
Jest to przepis na 5-6 porcji.