Krokiety ziemniaczane

19 marca 2011,
dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 jajko
3 łyzki masła
sól
do smażenia: 1/2 szklanki oleju

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach w posolonej wodzie, odcedzić, obrać i ciepłe przecisnąć przez praskę lub zemleć.
Dodać mąkę, sól, jajko, wymieszać. Żółtka roztrzepać z roztopionym masłem i dodać do ciasta. Ciasto lekko wyrobić ręką. Jesli będzie się trochę kleiło, oprószyć mąką. Podzielić na pięć części, z każdej uformowac wałek dowolnej grubości i kroić w romby, z których można uformować kulki lub wałeczki.
Smażyć w głębokim oleju na jasnobrązowy kolor.
Krokietom można nadać smak:
– grzybowy – do ciasta dodać 2 łyżki posiekanych pieczarek i 1 łyżkę natki pietruszki
– pomidorowy – do ciasta dodać 5 dag posiekanej szynki i 1 łyżkę przecieru pomidorowego
śledziowy- do ciasta dodać 1 posiekany filet śledziowy oraz 1 łyżkę szczypiorku
migdałowy-  uformowane krokiety obtoczyć w migdałach pokrojonych w płatki
serowy- do ciasta dodać 2 łyżki startego ostrego żółtego sera; krokiety obtoczyć w roztrzepanym białku i bułce tartej.
Ciasto na krokiety nie może długo leżeć przed usmażeniem, gdyż robi się rzadkie i kleiste.
Jest to przepis na 5-6 porcji.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.