Krokiety z kapustą i grzybami

14 września 2012, dodał: jozefinach
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • kapusta kiszona 35 dkg
  • suszone grzyby 22 g
  • liść laurowy 1 sztuka
  • ziele angielskie 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka pszenna 250 g
  • mleko 250 ml
  • jajko 1 sztuka
  • woda 50 ml
  • sól 1 szczypta
  • cukier  1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta 1 szklanka
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki


Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Grzyby kroimy na drobne paseczki i gotujemy w grzybowym bulionie. Do grzybów dodajemy pokrojoną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy aż kapusta zmięknie. Doprawić pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba. Odstawić farsz do ostygnięcia.
W misce połączyć: mąkę, mleko, jajko, wodę, oliwę, sól i  cukier na jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest za gęste dolać więcej wody. Usmażyć naleśniki. Odstawić do ostygnięcia pod przykryciem, ponieważ będą pękać.
Farsz nakładać na brzeg naleśnika, zawinąć raz do środka, następnie boki równolegle do środka, Zawinąć do końca, obtoczyć w rozbełtanym jajku, panierować i smażyć na złoty kolor. Krokiety odsączyć ręcznikiem papierowym z tłuszczu.

file1347626015