Krokiety z mąki orkiszowej z kurczakiem

17 listopada 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej (typ 500)
  • 50 g mąki orkiszowej (typ 450)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju Carotino
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka mleka

Farsz

  • 25 dkg gulaszowego mięsa z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
  • 8 kawałków suszonych grzybków
  • 15 dkg kiszonej kapusty
  • 5 dkg drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka SmakoMyku
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 jajko

Do panierowania:

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki wegety
  • Olej do smażenia
  • file1258474735

W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody. Wkładamy mięso, kostke rosołową i grzyby. Gotujemy przez 15 minut na średnim płomieniu. Wyjmujemy mięso, do wywaru wrzucamy kapustę. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Mięso bardzo drobno siekamy. Cebulę szklimy na oleju. Ugotowaną i przestudzoną kapustę wraz z grzybami drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu wrzucamy do miski i mieszamy do momentu, aż farsz zacznie odstawać od łyżki. Z podanych składników przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka). Smażymy naleśniki.

Zawijamy krokiety. Jajko rozkłócimy z mlekiem i przyprawami. Krokiety panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.