Kritsynakia maślane w czekoladzie

2 grudnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

·    Ciasto francuskie 450g
·    Cukier 4 łyżeczki
·    Cynamon mielony 1 łyżeczka
·    Czekolada kuwertura 100g
·    Masło 2 łyżki
·    Rum 1łyżka

Sposób wykonania:

Rozwałkowane na cienki plaster ciasto kroimy na paski grubości 2cm i długości ok. 15cm. Chwytając za końce lekko skręcamy w przeciwnych kierunkach by powstały spiralki. Mieszamy cukier z cynamonem i oprószamy nasze Kritsynakia. Układamy je w natłuszczonej wysokiej blaszce i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 25 minut by urosły i zarumieniły się. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kuwerturę z masłem i rumem. Kiedy ciasteczka wystygną polewamy je przestudzoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.