Kritsynakia maślane w czekoladzie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
· Ciasto francuskie 450g
· Cukier 4 łyżeczki
· Cynamon mielony 1 łyżeczka
· Czekolada kuwertura 100g
· Masło 2 łyżki
· Rum 1łyżka
Sposób wykonania:
Rozwałkowane na cienki plaster ciasto kroimy na paski grubości 2cm i długości ok. 15cm. Chwytając za końce lekko skręcamy w przeciwnych kierunkach by powstały spiralki. Mieszamy cukier z cynamonem i oprószamy nasze Kritsynakia. Układamy je w natłuszczonej wysokiej blaszce i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez 25 minut by urosły i zarumieniły się. W międzyczasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej kuwerturę z masłem i rumem. Kiedy ciasteczka wystygną polewamy je przestudzoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.