Krewetki z awokado
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg krewetek (obranych i wyczyszczonych)
2 łyżki tamaryndowca (koncentrat)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka chili
1 łyżka oliwy
1 szalotka (posiekana)
1 ząbek czosnku (tarty)
1 łyżeczka imbiru (startego)
2 awokado (obrane, bez pestek i pokrojone w kawałki)
1 łyżeczka kolendry (pokrojonej)
2 łyżki tamaryndowca (koncentrat)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka chili
1 łyżka oliwy
1 szalotka (posiekana)
1 ząbek czosnku (tarty)
1 łyżeczka imbiru (startego)
2 awokado (obrane, bez pestek i pokrojone w kawałki)
1 łyżeczka kolendry (pokrojonej)
Przygotowanie:
Marynować krewetki w koncentracie tamaryndowca, sosie rybnym, brązowym cukrze, soku z limonki i sosie chili do 5 min. Rozgrzać olej na patelni. Dodać szalotkę i smażyć do miękkości, około 5 min. Dodać czosnek i imbir i smażyć ok. 1 min. Dodać krewetki i marynatę i dusić, ok. 1-3 min. Zdjąć z ognia i wmieszać z awokado i kolendrą.