Krewetki w bekonie

27 sierpnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 


składniki:

– 1 łyżka sosu Sambal Oelek

– 1 czerwona papryka chili w zalewie

– 15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek,

– 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku

Składniki marynaty pikantnej:

1 łyżka sosu Sambal Oelek TaoTao ,
1 marynowana papryczka chili TaoTao,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
sok z 1 cytryny,
1 cebula szalotka,
listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła,
sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować 4-5 minut do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku. Smacznego!

 

na podstawie: taotao.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....