Krewetki Kung Pao

20 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

0,5 kg krewetek (obranych i wyczyszczonych)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka wody
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego Shao Xing
1 łyżka oliwy Shrimp Kung Pao on Rice 500a
10 suszonych czerwonych chilli (przeciąć na pół)
1 łyżka pieprzu Sichuan
1 cebula i szczypiorek (posiekany)
1 łyżeczka czosnku (posiekanego)
1 łyżeczka imbiru (startego)
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
3 łyżeczki chińskiego czarnego octu
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 garść prażonych orzeszków ziemnych (posiekane)

Przygotowanie:

Wymieszać krewetki, skrobię kukurydzianą, wodę, sos sojowy i wino z ryżu w plastikowej torebce i pozostawić w marynacie przez 10-20 min. Rozgrzać olej na patelni. Dodać czerwone chilli i szczyptę pieprzu. Smażyć ok. 1 min. Dodać krewetki z sosem i podgrzewać przez 2 min. Dodać plasterki cebuli, czosnkek i imbir, dalej sos sojowy, ocet, olej sezamowy, cukier i skrobię kukurydzianą i gotować, aż krewetki będą miękkie, a sos zgęstnieje (ok 5 min.). Podając przybrać orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem. Można podawać z ryżem lub makaronem.