25 dag makaronu
35 dag dużych krewetek, obrane i wyczyszczone
3/4 łyżeczki papryki czerwonej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 żółtej cebuli
2 posiekane ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 filiżanki wermutu (lub białego wina wytrawnego)
5 dag pomidorów pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanego świeżego oregano
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją. Posypać krewetki z solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni na średnio-dużym ogniu, dodać krewetki i gotować przez około 2 min. na każdej stronie. Zdjąć z patelni i odstawić. Usmażyć cebulę na patelni do miękkości. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać wermut i zmniejszyć ogień. Dodać pomidory i gotować 10 min., następnie dodać zioła, krewetki i odrobinę wody i gotować kolejne kilka minut. Doprawić do smaku i podawać z makaronem.