Krem z porów na zimową porę
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 3 średnie pory (tylko jasne części)
– 5 ziemniaków
– 1,2 litra bulionu warzywnego
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 kromki chleba
– 3-4 łyżki masła
– sól i pieprz
– 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
– 2-3 łyżki śmietany 18%
– olej z pestek dyni
PRZYGOTOWANIE:
Chleb kroimy w kosteczkę. Na patelni z łyżką masła przygotowujemy grzanki aż się zarumienią. Pory dokładnie myjemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty czosnek, lekko podsmażamy. Teraz dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i pory, blanszujemy, uważając by się nie zrumieniły. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i zawartość patelni. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku i podbijamy śmietaną.