Zawsze należy pamiętać, iż owoce, które dodajemy do potraw powinniśmy wybierać te słodziutkie i jeśli to możliwe ze sprawdzonego ekologicznego źródła. Może niektóre z nas mają w swoich ogrodach takie zdrowe i pyszne owoce? Tak czy owak musicie wypróbować ten przepis. Polecam szczególnie dla tych najmniejszych skarbów w 7-8 miesiącu życia, bo gruszki są naprawdę bezpieczne i bardzo rzadko powodują reakcje alergiczne.
Gruszka dla zdrowia
Gruszki składają się głównie z wody. Dodatkowo zawierają rozpuszczalny błonnik, który pęcznieje w żołądku. Zapewnia on uczucie sytości na długi czas. Bardzo dobrze działają na układ pokarmowy, zapobiegają zaparciom i przyspieszają perystaltykę jelit – co naprawdę jest wspaniałe nie tylko dla najmłodszych organizmów ale również dla dorosłych. Gruszki można też spożywać mając nadciśnienie! Pomogą wyregulować poziom ciśnienia tętniczego.
Należy pamiętać, że gruszki są naprawdę bogatym źródłem witaminy C, błonnika i potasu. Warto wiedzieć: gruszki wspierają działanie szarych komórek i tarczycy, zapobiegają rozwojowi nadciśnienia i korzystnie wpływają na pracę serca.
[ Gruszka jest również dobra dla cukrzyków i osób na diecie, likwiduje zaparcia, łagodzi gorączkę i stany zapalne, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i działa korzystnie na dolegliwości skórne ] – ale tym razem przysmak dla małego brzuszka, zatem do dzieła!
Aby wykonać krem z gruszki potrzebujemy:
- 1 słodką gruszkę
- 1/3 szklanki wody ( szklanka 250ml ).
Kolejny krok to…
Gruszkę należy umyć i obrać ze skórki. Następnie podzielić ją na drobne kawałki – może najpierw tak pokroić aby wydobyć z niej gniazda nasienne, a później pokroić na drobniutkie kawałeczki. W garnuszku należy zagotować wodę i do gotującej się wody wrzucamy wcześniej pokrojone kawałki gruszki. Garnuszek przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy około 10-13 minut. Jeśli zobaczymy, że gruszka nie jest jeszcze miękka a wody coraz mniej, należy dolać odrobinę wody. Po ugotowaniu gruszki, odkładamy z palnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Krem można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku maksymalnie do dwóch dni.
Po wyjęciu z lodówki, krem należy delikatnie podgrzać jednakże nie doprowadzając do ponownego zagotowania. Najlepiej podgrzać w kąpieli wodnej – będzie zdrowo
i bezpiecznie. Warto wspomnieć, iż z tych proporcji uzyskamy około 6 czubatych łyżek. Czyli dla niemowlaczka wystarczająca ilość jak na jeden posiłek.
Taka porcja zawiera około 35 kcal.
0,0 g nasyconych kwasów tłuszczowych
0,0 mg cholesterolu
zobacz również:
Krem z pieczonej dyni z kasza jaglaną i grilowana gruszką |
Ciasta z gruszkami – różne przepisy |