Krem z groszku z grzankami
Artykuł zewnętrzny
1 opakowanie mrożonego lub świeżego groszku (ok. 450 gram)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
ok. 100-150 ml śmietanki słodkiej
sól, pieprz
ptysie lub grzanki do dekoracji
Przygotowanie:
Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy (do zeszklenia się cebuli), dodajemy groszek oraz wcześniej ugotowany wywar z warzyw i doprowadzamy do wrzenia, później gotujemy ok. 10-12 min na małym ogniu. Następnie wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i dodajemy łyżką śmietankę. Mieszamy wszystko jeszcze raz i gotowe!
Dobra rada: do zupy-krem najlepszy będzie mrożony groszek, nie ten z puszki! Śmietankę z kolei należy dodawać łyżką i delikatnie z łączyć z kremem.