Krem z groszku z grzankami

7 października 2011,
dodał: szila
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 opakowanie mrożonego lub świeżego groszku (ok. 450 gram)
3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
ok. 100-150 ml śmietanki słodkiej
sól, pieprz
ptysie lub grzanki do dekoracji

Przygotowanie:

Siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy (do zeszklenia się cebuli), dodajemy groszek oraz wcześniej ugotowany wywar z warzyw i doprowadzamy do wrzenia, później gotujemy ok. 10-12 min na małym ogniu. Następnie wszystko miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku i dodajemy łyżką śmietankę. Mieszamy wszystko jeszcze raz i gotowe!

Dobra rada: do zupy-krem najlepszy będzie mrożony groszek, nie ten z puszki! Śmietankę z kolei należy dodawać łyżką i delikatnie z łączyć z kremem.



FORUM - bieżące dyskusje

Który miesiąc jest najlepszy na url…
Lipiec jest w Polsce najbardziej deszczowym miesiącem, więc jest ryzyko, jeśli ktoś planuje...
Bigos inaczej
Też lubię bez mięsa. I obie wersje, klasyczną oraz z dodatkiem koncentratu. Jeśli...
Najpopularniejsi autorzy ostatnich …
Bardzo lubię, kiedy autor wplata prawdziwą historię w swoją. Tło historyczno-społeczne zaczerpnięte z przeszłości,...
Czym dziś pachniesz?
Phlov Chase the sun. Bardzo słodki, mimo to kiedyś mi się podobał. Zostało do wykorzystania.