Krem z bananami i curry

20 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego KUCHAREK,
2 szklanki mleka,
1 szklanka śmietany 22-procentowej,
2 banany (40 dag),
15 dag chudej szynki,
15 dag groszku z puszki,
1 łyżka łagodnej przyprawy curry Prymat,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry Prymat
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Prymat,
1 łyżeczka imbiru Prymat,
szczypta cukru,
sól,
pieprz czarny mielony Prymat

Przyrządzanie:

Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę i rozprowadzić ją bulionem, stale mieszając. Dodać mleko i śmietanę. Gotować na średnim ogniu 10 min. Banany obrać, zmiksować, dodać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem Prymat, ziołami Prymat, przyprawą curry Prymat i cukrem. Szynkę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Groszek osączyć z zalewy. Zupę podać w wazie, posypać szynką i groszkiem.

www.prymat.pl